Споровете за Юнкер са от полза на Шулц

Рейтинг:
0 0
Вече търсят официално жена за шеф на Еврокомисията

Продължават споровете около името на следващия председател на Европейската комисия. Според британските медии, досегашният фаворит за поста - бившият премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер, вероятно ще се оттегли от надпреварата. Причината е, че няколко европейски лидери блокират кандидатурата му.

Доскоро се смяташе, че Юнкер почти сигурно ще оглави институцията по две причини: той е кандидатът на Европейската народна партия, която има най-много места в Европарламента, а освен това зад него е германският канцлер Ангела Меркел. Критиците му обаче го определят като човек, който не е способен да извърши реформите, от които се нуждае Европейският съюз.

Британският "Телеграф" твърди, че Меркел е оттеглила подкрепата си за Юнкер. Италия и Великобритания от своя страна категорично искат друг кандидат. Предполага се, че Меркел и италианският премиер Матео Ренци вече настояват да бъде намерена жена като консенсусна фигура за председател на комисията. Двете най-вероятни кандидатки са литовският президент Далия Грибаускайте и датския премиер Хеле Торнинг-Шмит.

Експерти на свой ред коментират, че от целия този хаос може да се възползва представителят на европейските социалисти Мартин Шулц, който не крие амбициите си да оглави Еврокомисията.

Музикалното лято стъпи в Стара Загора
Музикалното лято на България стъпи тази вечер в Стара Загора - с голям концерт на едни от...
Искра Михайлова оглави комисия в ЕП
Евродепутатът от ДПС/АЛДЕ и доскорошен министър на околната среда и водите Искра Михайлова бе...
13 години затвор за убиеца на бивша стюардеса
13 години затвор получи убиеца на бившата стюардеса Анастасия Илиева. За жестокото убийство на леля...
Опасен химикал хвърли Русе в паника
Екологично замърсяване хвърли в паника русенци. Опасното вещество гудрон, което се отделя при...
От години изсичали гората над "Аспарухово"
Бедственото положение в "Аспарухово" остава. Жители на варненския квартал протестираха срещу...