Българските младежи водят застоял живот

Рейтинг:
1 0
Източник: БГНЕС
Страната ни е на пето място в Европа по затлъстяване сред децата

Само 21% от българите над 18 г. покриват някаква минимална физическа активност, необходима за поддържане на добра форма (т.е. поне 10 000 крачки дневно), а при българчетата между 11 и 17-годишна възраст, физически активни са 74,1%.

Това обяви на пресконференция доц. Светослав Ханджиев, председател на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания.

Доц. Ханджиев посочва за сравнение, че в световен мащаб физически активни са 23,3% от хората над 18 г. и 80,7% от децата. Според него българчетата прекарват най-много време пред телевизионния екран, компютъра или лаптопа - средно по 25 часа седмично, което води до недостатъчна физическа активност и е предпоставка за затлъстяване.

Според доц. Ханджиев най-добрата превенция срещу затлъстяването са образователните програми за деца и родители, а не налагането на данъци върху храните.

България е на пето място в Европа по отношение на детското затлъстяване според констатациите на Европейския конгрес по затлъстяване в Прага. Пълнотата в детската възраст е предпоставка за развитие на тежки заболявания в бъдеще - затлъстяване, захарен диабет и т.н. През 2014 г. по света е имало 2 млрд. души с наднормено тегло. През 2025 г. те ще бъдат 2,7 млрд. Д-р Илко Семерджиев, почетен председател на Международния институт по здравеопазване и здравно осигуряване и бивш министър на здравеопазването, посочи, че с данъци, ефект върху възпитаването на навици за здравословен и балансиран начин на живот, не се постига.


Блокадата падна! Гърците изтеглиха тракторите
Блокадата на ГКПП Кулата – Промахон падна след повече от месец. Днес гръцките фермери...
Украйна иска да екстрадираме единия бияч от Околовръстното
Украйна е изпратила официална молба до България за екстрадицията на 46-годишния Георги Близнаков...
Криминално проявен блъсна полицай при преследване във Враца
Криминално проявен блъсна полицаи във Враца при опит да избяга от служителите на реда. Инцидентът е...
Партиите на политически консултации при президента
Започва месецът на политическите консултации при президента Росен Плевнелиев. Държавният глава ще...
Задържаха шофьора, убил жена на пешеходна пътека
Охранител в общинска фирма в Стара Загора е шофьорът, който блъсна две сестри на пешеходна пътека в...