Надзирателите на протест

Рейтинг:
4 0
По-високи заплати и по-добри условия на труд искат служителите на затворите

Служителите на затворите излязоха на национален протест пред Министерството на правосъдието. Най-големият проблем, освен малкото средства за затворите, е недостигът на надзиратели. Заради 12-часовите смени предстои отново много хора да напуснат, твърдят служителите на затворите.

Основните им искания са заплатите да се изравнят с тези на останалите служители в системата на МВР. Надзирателите настояват и за по-добри условия на работа, заплащане на нощния труд и връщане на 24-часовите дежурства.

Това е поредното недоволството на служителите на системата.

Иван Петров – председател на синдиката на служителите на затворите в България, заяви, че схемата с 24-часовото дежурство е доказала себе си през годините като ефективна практика. Петров посочва, че в този случаи надзирателите работят 8-9 дни в месеца, докато при 12-часови смени тези дни са двойно повече. Така се съкращава времето на служителите за почивка и за отделяне от тежките условия в затворите и криминалния контингент, с който работят.

Освен това, подчерта Петров, 60-70 на сто от служителите пътуват от съседни места на затворите и 24-часовата смяна им спестява време и средства за транспорт. Поради липса на средства за компенсации, се налага да се преосмисли схемата за работния график.

Служебното правителство предложи смесен режим за различните затвори. Петров коментира, че то не е лошо и се обмисля прилагането му на някои места. То е възможно за до 80% от местата за лишаване от свобода.

Французите: Нищо не разбираме от вино
Много голяма част от французите се смята за лоши познавачи на виното, става ясно от проведено на...
Втора сграда рухна във Франция
Двама души загинаха във френския град Лил, след като вчера там рухна двуетажна жилищна сграда. По...
Коларова на визита в Мизия
Министърът на образованието и науката Румяна Коларова ще посети днес засегнатите от наводненията...
Шефът на горското в Ботевград: Няма красива сеч!
Директорът на Държавно горско стопанство - Ботевград Веселин Нинов отговори на някои от въпросите,...
Казанлък с "басейн" за гълъби
Дупка пълна с вода от няколко месеца в Казанлък, дразни шофьорите, но радва гълъбите. Малкият...