България започва подготовка за въвеждане на еврото

Рейтинг:
3 25
Единната европейска валута ще може да се въведе у нас най-рано през 2018 г.

Новият управител на БНБ трябва да е против влизането на България в Еврозоната, заяви пред Българското национално радио финансистът проф. Стив Ханке, известен като баща на валутния борд у нас. Според него, ако въведем еврото, страната ни ще тръгне в посоката на Гърция, защото имаме големи фискални проблеми. Точно на противоположното мнение е българският професор финансист Милети Младенов. Той е категоричен, че въвеждането на единната европейска валута ще даде повече стабилност на страната ни.

България започва подготовката за въвеждане на еврото като национална валута. За тази цел правителството създаде Координационен съвет, който ще изготви национален план. След подаването на документите за Еврозоната страната ни попадна във Валутно-обменния механизъм, известен като Чакалнята на Еврозоната.

Според проф. Младенов влизането в чакалнята понякога означава дълъг престой.

Основните критерии за членство в Европейския валутен съюз са записани в Договора от Маастрих. Те са – висока степен на ценова стабилност и ниска инфлация, дефицит под 3 процента от Брутния вътрешен продукт, а съотношението между държавния дълг и БВП не трябва да е по-голямо от 60%. Важно условие е и стабилността на валутата.

В момента в Еврозоната членуват 19 страни от Европейския съюз. Седем, включително и България, се подготвят за членство. Единствено Дания и Великобритания, които изпълняват критериите от Маастрих, са се договорили да запазят националните си валути и да не въвеждат еврото. Според предварителните прогнози на Министерството на финансите единната европейска валута ще може да се въведе у нас най-рано през 2018-та година. Датата, на която ще се случи това, ще бъде предложена от Координационния съвет.

Токов удар уби 8-годишно момиченце
Осемгодишно момиченце загина от токов удар в село Брестница, община Ябланица, съобщиха от...
Искат изтрезвител за пияните туристи
Туристическият бранш в Бургас настоява за изтрезвител в града и въвеждане на санкции за прекалилите...
Няма известни хора в доклада на КТБ
Днес трябваше да излезе докладът на парламентарната комисия, която разследва фалита на КТБ....
Отхвърлиха промените в конституцията
Промените в конституцията бяха отхвърлени от парламентарната временна комисия, която работеше по...
Танковете у нас по желание на България
НАТО не прави в България нищо, което страната не е поискала. Решението САЩ да прати военна техника...