Протест

Капки срещу полиомиелит за 20 млн. деца в Близкия изток

Рейтинг:
0 0
Източник: БГНЕС
В Ирак беше потвърден първият случай на заболяването от 14 години

Над 20 млн. деца в Сирия, Ирак и други страни от близкоизточния регион ще бъдат ваксинирани срещу детски паралич (полиомиелит) през следващите няколко дни, съобщиха агенции на ООН. Масовата кампания за ваксинации е първата, включваща Ирак, след като страната потвърди първия случай на полиомиелит от 14 години.

Повсеместната имунизация е част от международната реакция на избухналата епидемия от полиомиелит в засегнатата от гражданска война Сирия. Това е първата епидемия в страната от 1999 г., след като програмата за ваксинации беше блокирана заради сблъсъците. Според УНИЦЕФ 27 деца в Сирия са парализирани от полиомиелита, повечето са в източната провинция Дейр аз Зур.

По-голямата част от северната и източната част на страната са под контрола на различни бунтовнически групировки, а медицинската инфраструктура е унищожена.

Над 9 млн. души от общо 22,4-милионното население на Сирия бяха принудени да напуснат родните си места. В резултат на това между 500 и 700 хил. деца са пропуснали ваксинациите по данни на УНИЦЕФ. От началото на епидемията агенцията вече е доставила в Сирия 10 млн. дози от ваксината.

Според данни на Световната здравна организация детският паралич е сериозен проблем и в Пакистан и Афганистан.

Източник: БГНЕС

Пакистан е единствената страна в света, където броят на заболелите се е увеличил през последните две години. Пешавар беше обявен за "най-големия резервоар на детски паралич в света".

Имунизационните програми там обаче се реализират изключително трудно и буквално под военна охрана. Талибаните са против подобни акции, тъй като ги възприемат за част от шпионската програма на САЩ. Милициите пък ги считат за част от плана за стерилизация на населението на страната.

Източник: БГНЕС

В началото на март недалеч от село в племенната зона Кибер, Северозападен Пакистан, беше атакуван медицински екип, ваксиниращ срещу детски паралич. 11 души, сред които и дете, бяха убити, други 12 пострадаха тежко.

Заразната, осакатяваща болест засяга предимно деца на възраст под пет години. Тя е нелечима, но може да се предотврати с ваксина.

Путин иска Европа да погаси газовия дълг на Украйна
Руският президент Владимир Путин призова Европа да помогне на Киев да погаси газовите си задължения...
Преговорите между ГЕРБ и "Атака" пред провал
Има вероятност разговорите между ГЕРБ и "Атака" утре (18 октомври) да не се проведат. Причината е,...
Ал Пачино отново на Бродуей
Ал Пачино ще се завърне на Бродуей следващата година, за да участва в постановка на пиеса от Дейвид...
Лео ди Каприо дари $ 2 млн. за опазване на океаните
Леонардо ди Каприо отново показа, че сърцето му е голямо и когато става въпрос за благотворителност...
Ким Чен-ун - доказано жив
Севернокорейският лидер Ким Чен-ун с втора публична поява в рамките на една седмица. Ръководителят...