Пролетната алергия може да ни докара бронхиална астма

Рейтинг:
1 0
Важно е да взимаме мерки и да се обръщаме към специалист при първите симптоми

Състоянието, известно като пролетна алергия, се предизвиква от цветния прашец на дървета, храсти и треви. Данните показват, че около 30% от възрастните хора и около 9% от децата в Европа страдат от алергия към полени.

Зачервяване, сърбеж и сълзене на очите, сърбеж в носа и отделяне на секрет, често кихане – това са най-честите симптоми на пролетната алергия. Макар че могат да бъдат сбъркани с прояви на настинка, всъщност това представлява алергичен поленов ринит и конюнктивит.

Алергиите могат и трябва да бъдат лекувани

За съжаление, масова практика и у нас, и по света е да не се обръща достатъчно внимание на алергичните прояви. Големият проблем е, че ако пренебрегваме и не лекуваме алергиите, усложненията могат да ни докарат бронхиална астма.

Старото виждане, че този тип алергии са нелечими, вече остана в миналото. Алергичният ринит и бронхиалната астма, предизвикана от полени, могат да бъдат лекувани.

Затова е важно при проява на първите симптоми да се обърнем към специалист "Уши, нос, гърло" или алерголог.

Ефективен метод за борба с алергиите е алергенно специфичната имунна терапия. Тя атакува конкретния причинител на оплакването и спира развитието на болестта, предотвратявайки и допълнително задълбочаване и усложнения.

Предразположеността към алергии се предава по наследство

Все още няма категорично мнение какво точно предразполага проявата и повишената чувствителност на определени хора към алергените. Знае се обаче, че те се предават по наследство. Ако единият родител страда от такова състояние, вероятността децата да го наследят е между 30 и 40%. Ако и двамата страдат от алергии, вероятността нараства на около 70%.

При 15% от хората, въпреки липсата на наследствена предразположеност, такова заболяване все пак се развива. Описани са и случаи, в които дете наследява предразположеността, не проявява заболяването през целия си живот, но предава на своите деца и те развиват алергия.

Кои растения предизвикват алергия

Противно на схващането, че пухчетата от тополите дразнят хората с алергии, всъщност това не е така. Пухчетата се появяват след като тополите вече са прецъфтели. По същото време обаче цъфтят много треви и дървета и именно полените от техните цветчета предизвикват алергични реакции.

Повечето от плодните дръвчета и градинските цветя са напълно безвредни. Причината е, че техният полен не се разнася във въздуха, тъй като те се опрашват от насекоми. Проблем създават растенията, които се опрашват чрез пренасяне по въздуха – бреза, ясен, върба.

Поленът се разнася на дълги разстояния – често над 50-100 км, така че дори в близост до нас да няма такива дървета, до нас да достигнат полени от съседни местности.

Как да се предпазим

Различни средства ни помагат да се предпазим от алергиите. Чисто механичните са маски, шапки, слънчеви очила. Други създават тънък филтър върху носната лигавица, като по този начин предотвратяват контакта на алергените с организма. На пазара се предлагат капки и спрейове за нос, които действат по подобен начин. Те се продават без рецепта и са на достъпна цена.

От днес започва световната седмица за борба с алергичните заблявания. Около 1 млн. българи страдат от някакъв вид алергия, става ясно от последните данни на Българското дружество по алергология.

добави коментар
Наоми Кембъл си хвана расист
Супермоделът Наоми Кембъл беше спипана от папараци да излиза с ново гадже, оповести британският в....
Златна маска подмладява Бар Рафаели
Израелският супермодел Бар Рафаели сподели каква е тайната за сияйната й кожа. Оказа се, че...
7 април
София
В момента
Облачно
16°C
Днес
Краткотраен дъжд
Min: 7°C
Max: 17°C
Утре
Облачно
Min: 5°C
Max: 19°C
7 април
7 април е Световен ден на здравето в 191 страни, Ден на здравния работник и празник на Медицинския университет в София. Световният ден на здравето се...