Борисов: Можем да спрем вълната от мигранти

Рейтинг:
1 2
Източник: БГНЕС
Европа иска да пазим границите по шенгенски образец, а не сме в Шенген, каза премиерът

Имаме достатъчно съоръжения, за да можем превантивно да спрем вълната от мигранти. В България се провеждат занятия и учения, строят се съоръжения и се инвестират десетки милиони.

За съжаление, много месеци едно и също говорим, ще го повторя пак - моята позиция и позицията на правителството е била, че всички външни граници трябва да се затворят, така както е и шенгенското споразумение, да се минава само през официалните контролно-пропускателни пунктове. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел, съобщиха от правителствената пресслужба, цитиран от БГНЕС.

На базата на това такъв маршрут имат след това тези бежанци, мигранти или вече не знам какъв термин да употребя. Очаквам днес това да бъде финализирано, съответно Турция за парите, които ще получи да си изпълнява ангажимента, както и Гърция. Вече корабите на НАТО са в териториалните води между Гърция и Турция, така че надяваме се след днешния съвет да успокоим всички граждани на Европа, добави Борисов.

Той посочи, че в България се провеждат занятия и учения, строят се съоръжения и се инвестират десетки милиони, затова да се гарантира сигурността по границите. "Тук има парадокс, защото Европа иска от нас да пазим шенгенски граници по шенгенски образец, но всъщност не сме в Шенген. Надявам се тази година и този парадокс да бъде приключен. Края на годината, доколкото знам са си дали срок да се въведат отново шенгенските правила, така че ни очаква работа", допълни министър-председателят.

Още промени на движението заради строителството на метрото
Заради строителството на метрото от 27 март ще бъдат затворени още пътни участъци в столицата,...
Риск от инфаркти заради смяната на часа
Тази нощ България премина на лятно часово време. В 3 часа преместихме стрелките на часовниците си с...
Отмениха Марша срещу страха в Брюксел
Маршът срещу страха, който бе планиран да се проведе днес в Брюксел, бе отменен по искане на...
Католиците празнуват Великден
На 27 март католиците честват Възкресение Христово, в столичната католическата катедрала "Св....
Драма в София! Барикадирал се мъж стреля по полицаи
Повече от 15 часа бивш полицай се е барикадирал в дома си в столичния кв. "Стрелбище" и произвежда...