Бедуини се изправят срещу джихадисти

Рейтинг:
0 0
Срещу джихадистите се изправят номади, обитаващи Синайския полуостров от векове насам

След трагедията със сваления над Синайския полуостров самолет все повече се говори за възхода на групировката "Ислямска държава" в региона. Лоялна на джихадистите терористична клетка владее територии в северната част на полуострова и се опитва да превзема нови на юг.

Един от фронтовете срещу групировката "Ислямска държава" в Египет е разположен на тежък терен. Мъжете, които се сражават срещу джихадистите, не са войници или полицаи. Те са бедуини – племена номади, които живеят на Синайския полуостров от векове насам. Пътуваме по пясъчни и неравни пътища, за да стигнем до тях. Срещаме се с трима шейхове, които представляват три различни племена. Те ни разказват за своята битка с "Ислямска държава". Показват ни бойното поле, чертаейки в пясъка.

Клетката на "Ислямска държава" в Египет е една от най-опасните в региона. До момента джихадистите са отнели живота на стотици войници и полицаи в Северен Синай. В момента се опитват да тръгнат на юг.

Шейховете разказват, че техните роднини на север са изправени пред дилема. Искат да се сражават срещу "Ислямска държава", но ако самите те бъдат заловени от египетските власти с оръжие, армията може да тръгне срещу тях, приемайки ги за екстремисти. Ако се влеят в редиците на официалната египетска армия, пък стават мишена за джихадистите, които ще им отмъстят по особено жесток начин. На запис се виждат последните мигове от живота на четирима мъже, които "Ислямска държава" екзекутира, по обвинения, че сътрудничели на египетската армия. Обитателите на полуострова са готови да поемат този риск, въпреки че казват, че от години Кайро нехае за хората в тази част на страната и ги е оставила на произвола на съдбата. Бедуините се противопоставят на радикалните религиозни възгледи на "Ислямска държава" и инвазията по техните земи.

Бедуините казват, че са готови за тази битка, за да защитят семействата си, честта си и начина си на живот, който водят от векове.

Жълт код в 13 области, заради силен вятър
Жълт код е обявен за днес в 13 области на страната заради бурен вятър. По високите части на...
От 2016г. по-ниски данъци за семействата с деца
По-ниски данъци за семействата, които имат деца. Законът предвижда при едно дете родителят да...
Скок на сделките с недвижими имоти
Рязък скок на сделките с недвижими имоти отчитат брокерски къщи. Заради рекордния спад на лихвите...
Днес е Въведение Богородично
Православната църква днес чества големият празник Въведение Богородично, отбелязван и като ден на...
Момиче се нуждае спешно от трансплантация на бъбрек
Момиче се нуждае спешно от нов бъбрек, за да живее. 28-годишната Марина Райчева от Варна от години...