Протест

Комикс герой се бори срещу джихадисти

Рейтинг:
0 1
Тагове:
Абдула Екс има за цел да покаже на света грозното лице на тези организации

Екстремистки групировки все по-често използват интернет и социалните мрежи за пропаганда. Глобалната мрежа се използва и за кампании, които имат за цел да предпазят младите хора от тези послания.

В тази опасна игра се появи нов герой – Абдула Екс. Той е анимационен персонаж, който има за цел да покаже на света грозното лице на тези организации.

Екип на CNN се срещна с неговия създател, който разказва за своята собствена война срещу екстремизма.

Млад мюсюлманин в Лондон се бори със своята идентичност и вяра. Това е историята на Абдула Екс.

"Борех се с моята идентичност, с чувството, че принадлежа към дадена общност. Имах ниско самочувствие, бях много притеснителен.

В края на 80-те и началото на 90-те години имаше мощно движение, което имаше за цел да политизира посланията на исляма и да критикува активно Запада. Аз бях част от него и помагах за разпространяването на тези идеи в продължение на години", разказва мъжът.

Абдула Екс може да бъде определен като алтер-его на своя създател. Анимационният персонаж проследява пътуването на един мъж, превърнал се от екстремист в човек, който желае мир и иска да помага на младите мюсюлмани.

Абдула Екс може да е всеки един мюсюлманин, независимо къде се намира и какъв живот води. Светът е жестоко място.

Въпреки ислямофобията, въпреки радикалния ислямизъм, всеки трябва да опознае себе си, да разбере, че насилието не е решение на нищо, казва създателят на комикса.

Вдъхновен от комиксите за супергерои, авторът на Абдула Екс използвал свои собствени средства, за да реализира идеята си.

"Почувствах, че живеем в един забързан свят, в който хората вземат решения за минути, а не за часове. Затова този персонаж трябваше да е такъв, че да грабне вниманието ви буквално за две минути. Надявам се, че за това време посланието ми да бъде чуто и осъзнато", допълва мъжът.

Абдула Екс е във Facebook и Twitter. Видеата му в Youtube са гледани хиляди пъти. В скоро време ще се появи и специално приложение за смартфони, посветено на анимационния герой.

"Опитваме се да изкореним манталитета на компютърните воини. Опитваме се да променим начина на мислене на тези хора, които не могат да осъзнаят последствията от своите действия.

Понякога те излагат на риск много хора, без дори да го осъзнават. Ако успеем да накараме поне един млад човек да се откаже от плановете си да загине в някоя чужда страна или в своята родина, то ние ще сме постигнали целта си", казва авторът.

Абдула Екс: ученият и воинът. Той се надява, че ще успее да спечели умовете и сърцата на колкото се може повече млади мюсюлмани.

Британец, заразен с ебола, почина в Македония
Британец със съмнения за ебола е починал в Македония. Новината съобщи представител на македонското...
Откриха втори "вампир" на Перперикон
Втори "вампир" откриха археолозите в скалния град Перперокон край Кърджали. В гроба отново е...
Жерар Депардийо ще снима филм в пловдивско село
Звездата на френското кино Жерар Депардийо пристига в България. Пловдивското село...
Милен Русков отличен с литературната награда на ЕС
Писателят Милен Русков, който е един от носителите на престижната Награда за литература на...