Няма пари за лекарства за 1,5 млн. пациенти

Рейтинг:
0 0
Средствата ще стигнат до средата на септември

Парите за лекарства от бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще стигнат до средата на септември, предупреждават от Българския фармацевтичен съюз. Необходимите 100 млн. лв. за медикаменти за домашно лечение могат да се осигурят с актуализация на бюджета на Касата или от резерва на здравния ни фонд, който да се разблокира.

Недостигът на пари в Здравната каса ще засегне онкологично болните, трансплантираните и другите пациенти с хронични тежки заболявания, които са около 1,5 млн. души. До 2015 г. няма да има осигурени от Касата лекарства за терапия за тези пациенти.

Собствениците на аптеки пък обясняват, че ако Касата забави плащането на лекарства дори с няколко дни, то малките аптеки няма да могат да плащат на дистрибуторите си и ще спрат да работят с НЗОК, а големите аптеки ще изчерпят лимита си за около 3 дни.

Средно на месец по 50 млн. лева отиват от НЗОК към аптеките за покриване на средствата за лекарства на осигурените пациенти.

Пациенти и фармацевти са изумени от факта, че се готви актуализация на бюджета без да са предвидени тези средства. Не е ясно и какъв е резервът в НЗОК, който може да бъде разблокиран и дали изобщо може да се разчита на 100 млн. лв.

Този Парламент така и не потърси отговорност от Симеон Дянков, който прехвърли 1,5 млрд. лв. от Здравната каса в бюджета на страната с уговорката, че когато има недостиг, държавният бюджет ще го покрие.

Сега пък политиците се карат, защото едните не искат да се харчи, а тези които подкрепят служебния кабинет са готови да развържат кесията предизборно.

Маниаци на пазар за плочи
Няколко пъти годишнo в британската столица Лондон се провежда свободен базар, на който колекционери...
Поне 9 жертви на паднал самолет
Най-малко 9 души загинаха в Тайван при падане на пътнически самолет в река в столицата Тайпе....
7 загинали при сблъсък на влак и кола
7 души загинаха, а 12 бяха ранени при катастрофа между пътнически влак и автомобил в Ню Йорк....
Йордания екзекутира иракската джихадистка
След убийството на йорданския пилот от Ислямска държава, Йордания екзекутира двама затворници,...
Незабавно да повдигнат обвинение на Петьо Еврото
Прокуратурата незабавно трябва да повдигне обвинение на следователя Петьо Петров, който е в...