Протест

Новият индийски премиер обеща цялостно развитие

Рейтинг:
0 0
Нарендра Моди е категоричният победител в най-мащабната демократична изборна кампания в света

Новият министър-председател на Индия се казва Нарендра Моди. Под негово управление регионът Гуджарат се превърна в едно от най-привлекателните места за инвестиции във втората по население държава в света. Извън местното ниво на управление, Моди няма опит в голямата политика на национално ниво. Това обаче не му пречи да действа решително, за да изпълни амбициозната си програма и да подобри индийската икономика.

Идния празнува. С Барабани. С пиротехника. По улиците и дори на фондовата борса. Индийците празнуват победата на Нарендра Моди - той е категоричният победител в най-мащабната демократична изборна кампания в света.

Но спечелването на изборите е само малка част от целия процес. Големите предизвикателства предстоят. Нарендра Моди обещава по-бърз икономически растеж, по-добра инфраструктура и цялостно развитие. Само след няколко дни ще му се наложи и да изпълнява на практика обещанията. До няколко седмици новият лидер на Индия ще представи нов бюджет на страната. Някои от мерките му може да се окажат непопулярни - като например намаляването на необлагаемия минимум за данък доходи или спирането на някои субсидии.

Индийците обаче ще оценяват най-много Моди по един признак - създава ли работни места. За последните пет години общо 100 млн. души в страната са навършили пълнолетие. За тези младежи това бяха първите избори, на които те имаха право на глас. Когато стигнат до пазара на труда, тези тийнейджъри ще искат възможност за реализация.

Новият премиер вероятно ще получава и много среднощни обаждания, като това миналата седмица, когато индийското консулство в Херат, Афганистан, беше щурмувано от тежковъоръжени местни бунтовници. В последствие те бяха отблъснати, но инцидентът беше само напомняне, че Нарендра Моди трябва да очаква и не малко предизвикателства извън границите на страната - все пак да управляваш най-голямата демокрация в света не е никак лесна задача.

Путин иска Европа да погаси газовия дълг на Украйна
Руският президент Владимир Путин призова Европа да помогне на Киев да погаси газовите си задължения...
Преговорите между ГЕРБ и "Атака" пред провал
Има вероятност разговорите между ГЕРБ и "Атака" утре (18 октомври) да не се проведат. Причината е,...
Ал Пачино отново на Бродуей
Ал Пачино ще се завърне на Бродуей следващата година, за да участва в постановка на пиеса от Дейвид...
Лео ди Каприо дари $ 2 млн. за опазване на океаните
Леонардо ди Каприо отново показа, че сърцето му е голямо и когато става въпрос за благотворителност...
Ким Чен-ун - доказано жив
Севернокорейският лидер Ким Чен-ун с втора публична поява в рамките на една седмица. Ръководителят...