2 бона глоба за катастрофа с летни гуми през зимата

Рейтинг:
0 0
Източник: Архив БГНЕС

Обмислят солени глоби за шофьорите на автомобили с летни гуми, които предизвикат катастрофа през зимата. Предложението на експерти по пътна безопасност е акта да бъде 2 000 лева, пише "Монитор". Нововъведението трябва да бъде прокарано чрез промените в Закона за движение по пътищата. В момента глобата за шофиране с износени или разкъсани гуми е 50 лв. Според сега действащите текстове на закона, които са в сила от 10 години, минималното изискване за дълбочината на протектора на гумата е 1,6 мм. Като задължителна за зимата дълбочината на протектора се обсъжда да бъде поне 4 мм.

Обмислят се варианти за дисциплиниране на шофьорите на тежкотоварни автомобили. Винаги, когато завали сняг главни пътища се блокират с часове заради неподходящи за зимни условия гуми на ТИР-ове. У нас шофьорите, които предивзикват километрични задръствания най-често се разминават с глоба, която по закон е 500 лв. Проблемът е, че няма дефиниция за зимни и летни гуми за тежкотоварните автомобили. В момента действащият закон изисква 2 милиметра грайфер за гумите на ТИР-ове.

Има достатъчно добра европейска практика, която можем да взаимстваме. В Австрия през студените месеци карането със зимни гуми с грайфер минимум 4 мм е задължително. При нарушение глобата е 35 евро. А при катастрофа до 10 000 евро.

Задъраха двоен убиец, изчезнал преди повече от 10г.
Тази сутрин е арестуван осъден за двойно убийство, който се крие от правосъдието повече от 10...
Над 50 сигнала за щети от обилните дъждове
Повече от 50 сигнала за наводнени обекти и пътища са подадени от  районите на Благоевград...
Бедствено положение в Банско
Община Банско обяви бедствено положение заради проливните дъждове в района през изминалото...
Потвърдено: ДСБ с нов десен проект
ДСБ напуска Реформаторския блок и подготвя нов десен проект, това потвърди лидерът на партията...
Бежанците в Харманли с краста и тропическа болест?
Ще проверяват бежанците в Харманли за краста и тропическа заразна болест. Общинският съветник от...