6 бензиностанции в картел за високи цени на горивата

Рейтинг:
1 0
Източник: БГНЕС

6 вериги бензиностанции са съгласували задкулисно цените на горивата. До този извод са стигнали от Комисията за защита на конкуренцията след повече от година изследване на сектора.

6 бензиностанции са посочени като участници в картелни споразумения - "Лукойл България" ЕООД, "Шел България" ЕАД, "ОМВ България" ООД, "Еко България" ЕАД, "Нис Петрол" ЕООД, "Петрол" АД. Споразумението между тях е имало за цел да предотврати и ограничи конкуренцията на пазара на търговията на дребно с бензиново и дизелово гориво.

От КЗК отбелязват, че сътрудничеството между веригите е в ущърб на обществения интерес. Анализът показва, че се увеличава разликата между цените на едро и дребно. Стойността на горивата на едро падат, а крайната цена, която плащат шофьорите на дребно - остава висока. Обвиненията за участие в картел не са доказани за "Ромпетрол България".

В съобщението на КЗК пише, че определението не подлежи на обжалване. Шестте вериги имат 30-дневен срок, за да представят писмени възражения и да поискат изслушване в Комисията.

Ако КЗК докаже пред съда наличието на картел глобата за бензиностанциите може да бъде до 10% от годишния им оборот. За 2015-та година продажбите на всички са за над 6 млрд. лв. 

Убиват средно по 23-ма души на ден в Алепо
Всеки ден в Алепо умират по 23-ма души, 85 получават сериозни наранявания. Това показват данните за...
Без допълнителни такси за градините в Русе
Събират на пари от родителите в детските градини в Русе е незаконно. Кметът Пламен Стоилов...
Брад Пит се срещна с децата си
Първа среща на Брад Пит с децата му след раздялата с Анджелина Джоли. Срещата е била...
Ракетен обстрел в района на Анталия
Най-малко две ракети са ударили крайпътна рибарница в турския туристически регион Анталия....
Пускат топлото в София от понеделник
Заради трайното застудяване, което се очаква през следващата седмица, пускат топлото в София още от...