Почина един от астронавтите, ходили по Луната

Рейтинг:
0 0
Източник: БГНЕС
Мичъл беше последният жив от екипажа на Аполо - 14

Американският астронавт Едгар Мичъл, един от 12-те души ходили по Луната, почина на 85-годишна възраст. Тъжната вест беше потвърдена от семейството му и НАСА.

Мичъл си е отишъл от този свят след кратко боледуване в четвъртък вечерта. В същия ден се навършиха 45 години от експедицията на Аполо-14, в която участваше и самия той.

Мичъл беше последният жив от екипажа, след като колегите му Алън Шепърд и Стюърт Роса също починаха, съответно през 1998 и 1994 година.

Едгар описваше поетично как вижда родната си планета от Луната, спомни си ръководителят на НАСА Чарлс Болдън. "Изведнъж, на лунния хоризонт, в дълъг момент на безмерно величество, изникна блестящо синьо-бяло бижу – светла и деликатна, небесно синя сфера, разсечена от завихрени бели ивици. Тя се издигна като малка перла в гъстото море на черната мистерия. Отнема повече от момент да разбереш напълно, че това е Земята… домът ни”, е било описанието на Мичел, цитирано от Болдън.

Корабът Аполо-14 е изстрелян от космодрума "Кейп Каневрал" във Флорида на 31 януари 1971 година. Мичъл отговаря за управлението на лунохода "Антарес", който слиза на земния спътник в района "Фра Мауро".

Това е третата мисия до Луната, която включва човешки персонал, а Мичъл е шестият астронавт, ходил по повърхността й. По време на мисията американците събират 40 килограма лунни камъни и извършват редица експерименти, съобщава БГНЕС.

В последствие те се приземяват в капсула в Тихия океан на 9 февруари 1971 година. На следващата година Мичъл се пенсионира. В последствие се занимава с изследване на съзнанието и паранормалните феномени. Автор е на няколко книги, включително мемоарите му - "Пътят на изследователя".


Джипитата спират с протестите
От понеделник джипитата преустановяват протестите си, но остават в готовност за нови, ако диалогът...
Влак помете кола с двама възрастни и дете
Влак блъсна лек автомобил на прелез край Благоевград, съобщи БГНЕС.Инцидентът стана в 19.10 часа на...
Пиян нападна с брадва полицай
Пиян ром нападна с брадва полицай, дошъл на адрес в ромския квартал "Изток" в Казанлък заради...
Съдът решава дали задържаните служители на ДАИ да останат в ареста
В Специализирания наказателен съд днес е внесено искане от страна на Специализираната прокуратура...
Откриха сезона на екстремните спускания
Сезонът на екстремните спускания с лодки по буйните води на река Струма в Кресненското дефиле...