Арестуваните македонски ислямисти остават в ареста

Рейтинг:
1 0
Съдът реши да остави задържаните месец зад решетките

Деветимата арестувани при антитерористична операция в Македония по подозрение за връзки с Ислямска държава остават в ареста. Съдът в Скопие определи мярка задържане под стража на заподозрените, че са се сражавали на страната на ислямистите в Сирия и Ирак, както и че набират бойци от югозападната ни съседка за Ислямска държава. Те ще останат в ареста в продължение на месец.

Антитерористичната операция "Клетка" се проведе едновременно в Скопие, Гостивар, Тетово, Куманово и Струга. Проверени бяха 21 домове, интернет- кафене и джамия. Сред арестуваните е и радикалният имам от Скопие, Реджеп Мемиши. Завършилият теология в Саудитска Арабия духовник агитирал за изпращане на млади джихадисти в редовете на Ислямска държава в Сирия и Ирак. При спецакцията е арестуван и етнически македонец, който многократно се е сражавал в Сирия на страната на джихадистите. Вътрешният министър на Македония Митко Чавков заяви, че обвинения в участие в друга армия или паравоенна организация ще бъдат повдигнати срещу 36 македонски граждани, част от която са деветимата арестувани.

Чавков отказа да коментира дали групата заподозрени са планирали атентати на Балканите, но призна, че съществуват такива рискове. Мнозина млади мюсюлмани от Балканите са се сражавали за ислямистки каузи през последните години, посочва Ройтерс. И припомня, че през май в съседно Косово са повдигнати обвинения срещу 32-ма души за това, че са се сражавали за джихадисти в Сирия и Ирак. А миналата година в Босна по същите обвинения бяха арестувани десетки заподозрени.

Нестандартни конни надбягвания
Романтичен райски плаж, който се простира на стотици километри, а по него препускат коне. На това...
Световноизвестни джаз- музиканти с концерт у нас
Световноизвестни джаз музиканти свириха на открита сцената пред паметника "Асеневци" във Велико...
Първи парад на трабантите в Силистра
Първи парад на трабантите в Крайдунавска Добруджа премина днес в Силистра. Над 40 собственици от...
Направиха копие на първия български самолет
Един век след първия полет у нас, отново имаме копие на първия български самолет "Йорданов едно"....
Нов брегови център ще бори контрабандата
Нов брегови център в Бургас ще помага в борбата с контрабандата. Новото съоръжение ще има постоянна...