Как ще се договарят задължителните отстъпки на лекарствата

Рейтинг:
0 0
Правилата са все още неясни

Няма яснота как ще се договарят задължителните отстъпки на скъпоструващите лекарства без аналог. Въпреки обещанието на министър Петър Москов още не са публикувани промените в наредбата, които бяха обсъдени преди дни на среща в Здравната каса. Още тогава пациенти и фирми предупредиха, че медикаменти без заместител могат да изчезнат от пазара, а здравните власти увериха, че това няма да се случи.

Какви са правилата за задължителните отстъпки, които трябва да правят фирмите, за да работят с касата и до днес е тайна.

Димитър Манолов страда от болестта на Бехтерев. Това е прогресиращо възпалително автоимунно заболяване на гръбначния стълб със засягане на съседните стави. Стига се до обездвижване. Болните от Бехтерев живеят с непрекъснати болки, но благодарение на сравнително нова терапия от години Димитър е забравил за тях.

Терапията няма заместител и е скъпа. Преди години Димитър сам си е купувал инжекциите и давал близо 4 хил. лв на месец. Сега касата ги плаща три пъти по-евтино. С промените в наредбата за задължителните отстъпки при лекарства като това, които нямат аналог, ако фирмите искат да работят с касата, ще трябва да предложат още по-ниска цена. Предлага се при ръст на разходите за тези медикаменти над планирания да се задейства клаузата на споделената отговорност.

Бизнесът обаче има възражения. Спорно е и дали договарянето да е със задна дата от 1-ви януари. Междувременно пациентски организации се притесняват лекарства без аналог да не изчезнат от пазара. Сред тях са онкопрепарати, лекарства за псориазис, астма, ХОББ (Хроничната Обструктивна Белодробна Болест), множествена склероза и други.

От отстъпките се очакват 50 млн лв, които да се дадат за лечението на други заболявания.

Няма достатъчно спасители по Черноморието ни
На 36 плажа по Черноморието няма достатъчно спасители, а на 11 от тях не е осигурена адекватна...
Конфискуваха маймуни, показвани като атракция в Слънчев бряг
Експерти от РИОСВ-Бургас отнеха от собствениците им две маймуни, използвани като атракция за снимки...
Правосъдното министерство изменя закона за тайната на осиновяването
Осиновени лица и техните биологични родители ще се откриват по-лесно. Това предвижда промяна в...
Лукарски: ВМЗ Сопот няма да се приватизира
ВМЗ Сопот няма да се приватизира. Това обеща министърът на икономиката Божидар Лукарски на среща с...
Свалиха прага за референдум
400 хиляди подписа са достатъчни за иницииране на задължителен референдум. Това решиха депутатите,...