Американските танкове основна тема в парламента

Рейтинг:
1 0
Противоречиви изказвания от страна на властите в България и САЩ, и остри реакции от БСП и Атака

Нови противоречия между изказвания на висши американски военни и българския министър на отбраната. Този път поводът е статия в британския вестник Гардиан, според която Съединените щати ще разположат морска военна техника у нас през септември. В кулоарите на парламента, военният министър Николай Ненчев не успя ясно да обясни вярна ли е тази информация. Според министъра на външните работи Даниел Митов, ставало дума за учения с военна техника, която няма да остане за постоянно у нас.

В статията е цитиран бригаден генерал Норман Куулинг, заместник-командващ на американската морска пехота в Европа. По време на срещата на военните министри в Брюксел той заявил, че в България ще бъдат изпратени 155 военнослужещи, четири танка, шест леки бронирани автомобили и друга техника.

Днес военният министър Николай Ненчев, които също участва на срещата в Главната квартира на НАТО заяви, че не е провеждал такива разговори. Той обясни, че на есен се очаква техника за учения, договорени на срещата на върха на НАТО в Уелс и в споразумение между САЩ и България за сътрудничество в областта на отбраната от 2006 година.

Темата с американските танкове беше основна и по време на петъчния парламентарен контрол. В декларация след въпросите си към министрите, от БСП предупредиха, че разполагането на военни машини у нас ще влоши отношенията ни с Русия, а от Атака директно поискаха договорите, по силата, на които танковете ще дойдат, да бъдат развалени.

Кои са най- елегантните депутати?
Добрият тон и дипломацията често не са сред приоритетите на депутатите. Правилникът за работа на...
Предстои събарянето на незаконните постройки в Гърмен
От утре започва събарянето на първите незаконни къщи в ромския квартал "Кремиковци" в Гърмен. Това...
Разкрит е атентаторът от Кувейт
Заподозреният за джихадисткия атентат във Франция в петък Ясин Сали призна пред прокуратурата, че е...
Европейската централна банка ще продължи финансирането на Гърция
Европейската централна банка запазва спешната помощ за гръцките банки. От организацията обявиха...
Ръст в продажбата на имоти
Брокери определят 2015 като най-силната година при продажбата на имоти от настъпването на...