Четвъртокласници повтарят годината?

Рейтинг:
0 1
Мненията на учители и експерти се разминават драстично по този въпрос

Четвъртокласниците със слаби оценки да повтарят учебната година. Това е сред най-обсъжданите теми в сайта на просветното ведомство, свързана със създаването на новия закон. Мненията на учители и експерти обаче се разминават.

Четвъртокласниците от 142 ОУ са преминали успешно годината, без нито една слаба оценка. Въпреки това, директорът Юлияна Петрова е категорична, че знанията трябва да са на ниво. 

"Децата, които не могат да покажат необходимите знания, да повторят съответния клас. Това е степен на приключване, дават се основните знания, оттам нататък вече един ученик се развива", коментира тя.

От Министерството на образованието заявиха обаче, че темата все още подлежи на широко обсъждане.

"Въз основа на тези мнения и след експертни анализи, може да се коментира или да се подготвят някакви промени, ако такива са необходими", заявява директорът на Дирекция "Образование" към МОН Евгения Костадинова.

От следващата учебна година децата от начален курс, които имат слаби оценки, отново ще имат допълнителни часове по програмата "С грижа за всеки ученик". Учителите, които ще работят паралелно с децата, ще получават и по 700 лв. годишно.

Всеки ученик, който има поне три слаби текущи оценки по един предмет, ще бъде включван в група за допълнителни занимания след часовете.

"Разкриване на такава група, в която да се обучават между 4 и 8 ученици. В малки групи, това дава възможност на учителите да работят по индивидуалните пропуски", добавя Костадинова.

Повече от 4 хил. ученици са се възползвали от допълнителни часове за миналата година. Училищата, които искат да се включат в програмата, могат да кандидатстват до средата на юли.

Чобанов: Инвеститорите имат доверие на България
Българската общественост е наясно, че държавата стои зад банковия сектор и го подкрепя с всички...
Задържаха над 16 т нелегално гориво
Цистерна с 16 062 кг гориво задържаха служителите от Митническо бюро Гоце Делчев, съвместно с...
Двуметров крокодил шокира Крит
Мистериозната поява на крокодил на остров Крит породи смут сред жители и туристи на остров Крит, а...
Щатът Ню Йорк легализира марихуаната
Ню Йорк стана 23-ият щат на САЩ, който легализира използването на марихуаната за медицински цели....
ГЕРБ се срещат с работодатели и синдикати
В Народното събрание (НС) започна срещата на народните представители от ГЕРБ и експертите от КТ...