Протест

Непълнолетни момичета в Бразилия в капана на проституцията

Рейтинг:
0 2
Децата признават, че така заработват за учебни помагала

След малко повече от два месеца започва Световното първенство по футбол в Бразилия. Едновременно с това обаче в най-голямата държава в Южна Америка нарастват притесненията, че спортният форум ще доведе до много проблеми в обществото. Въпреки усилията на местните власти, проституцията в големите градове се увеличава и заплашва да се превърне в още по-сериозен проблем по време на Световното.

Шаста Дарлингтън от CNN разказва.

С падането на нощта бродещите из града проститутки са обичайна гледка, на която можете да станете свидетели в много бразилски градове. Тя е факт и в град Форталеца, където ще се играят част от мачовете от Световното по футбол. Населеното място и сега е магнит за секстуризъм. Това е така, защото тук проституцията е легализирана и най-древната професия може да се практикува от всеки пълнолетен гражданин. Проблемът е, че много от момичетата на улицата са непълнолетни, а в някои случаи дори малолетни.

Ето и историята на Жусилейда.

"Бях момиче на повикване. Започнах, когато бях на 13. Майка ми разбра за това две години по-късно. Много плака и ме помоли да спра. Аз обаче й отговорих, че това са лесни пари."

Сега Жусилейда е на 21 години и се е отказала от професията. Показва баровете на плажа, където си търсила клиенти чужденци. Всяка вечер на масите може да видите как туристи разговарят с оскъдно облечени момичета. Преговарят за цената и си разменят телефонни номера.

В хотелите не се допускат непълнолетни, но в т.нар. "любовни мотели" няма такова ограничение. Бразилските власти проведоха многобройни показни акции, насочени срещу проституцията сред непълнолетни. Много от местните жители обаче смятат, че властите не си вършат работата и, вместо да изкоренят проблема, умело го прикриват.

Момичета на улицата стигат до там заради изключителна
та бедност, социалното изключване и културата на силно неуважение към женския пол. Мнението е на прокурор Антониа Лима Соуса. Разказва, че в практиката си е виждала много случаи, в които родители насърчават децата си да проституират.

В основата на тази индустрия за милиарди стоят организирани престъпни групи и цяла мрежа от хотели, таксиметрови шофьори и туристически агенции. Защитници на детските права алармират, че най-големият футболен форум в света може да стане причина за много проблеми.

Гид на екипа по улиците е социалният работник Антонио Карлос Да Силва. Той показва ремонтираният стадион "Кастелао". И сега около него има проститутки. Някои от тях се надяват, че ще изкарат добри пари от феновете, които ще започнат да пристигат от цял свят съвсем скоро. Нещо повече, за да преговарят по-добре с клиентите, много от трудещите се през нощта по улиците, през деня посещават ускорени курсове по английски език.

Младо
момиче разказва без притеснение от камерата, че е започнала в професията още преди да навърши 18-годишна възраст.

В малките часове на нощта гледката става още по-притеснителна. Пред едно от районните полицейски управления са се събрали десетки жени. Много от тях използват фалшиви документи за самоличност. Попитахме и ни отговориха, че непълнолетните обикновено се събират в една съседна улица.

Отидохме там и видяхме
две момичета, които не искаха да застанат пред камерата ни, но все пак открито заявяват, че нямат навършени 18 години. Твърдят че са на 16 и 17, но в действителност изглеждат много по-малки. Разказват още, че с парите, които изкарват, си купуват дрехи и учебни помагала. И двете казват, че нямат сводници, които да ги защитават. Ако някой не им плати, просто се прибират обратно по домовете.

Не са малко неправителствените организации, които се опитват да окажат помощ на момичетата на улицата. Една от тези институции предлага безплатни учебни курсове за различни професии. От същата организация дори успели да осигурят на Жусилейда стаж в голяма финансова институция. Истината е, че докато бразилските власти не изкоренят основните причини за проституцията – най-вече бедността и лиспата на добро образование в много области на страната, най-древната професия ще продължава да примамва в капана си още много млади жени.

Жени се сбиха с полицаи заради екстеншъни
Жените са склонни да направят какво ли не, за да изглеждат добре. Представителки на нежния пол...
20 хил. кюрди на протест срещу Ислямска държава
Над 20 хил. кюрди протестираха срещу Ислямска държава в Германия. Демонстрацията в...
Повече произшествия с велосипедисти
Все повече велосипедисти претърпяват произшествия на пътя. За да ограничи подобни инциденти...
Потвърдено: Няма ебола в Македония
Починалият в Македония британец не е бил болен от ебола. Пробите му са отрицателни. Той е имал...
Лъвче с български корени се роди в Сараево
Стотици деца се наредиха на опашка пред зоопарка в Сараево, за да видят първото родено там лъвче....