Протест

Реформи на трудовото законодателство в Катар

Рейтинг:
0 0
Порочните практики на работодателите експлоататори ще бъдат прекратени

Властите в Катар обявиха, че ще реформират трудовите закони в емирството. Ходът идва в отговор на многобройните критики към отношението на работодателите към техните служители, което в някои случаи граничи със съвременна форма на робство.

Кафала е широко разпространена система в страните около Персийския залив. При нея всички работници имигранти в дадена страна получават опека от своя работодател. Тя може да се разглежда като форма на спонсорство. Подобни практики има и в други държави по света, но проблемът в Катар е, че работодателите злоупотребяват до такава степен със системата, че буквално поробват работника.

"Кафала дава огромни правомощия на работодателя, който сам може да регламентира работния процес. Това на практика е, колкото и да не ми се иска да го казвам, робски труд", обяснява Афзар Кхан от Международната организация за защита правата на работниците.

Системата се приема още през 50-те години на миналия век, по време на първата вълна рекорден икономически ръст в Залива. През следващите години Кафала засилва все повече връзката служител-работодател.

"Системата Кафала първоначално е създадена, за да осигури необходимата работна ръка от чужбина, като в същото време да направи така, че работниците имигранти да бъдат в страната само временно", обяснява още Кхан.

В Близкия изток живея повече от 25 млн. имигранти. Според редица международни организации за социална защита, заради Кафала тези хора често биват експлоатирани. Преди време в столицата на Катар Доха екип на CNN срещна таксиметров шофьор, който пожела да остане анонимен. Пред камерата той обясни, че е родом от Непал, но избрал съдбата на имигрант в Катар. Бил привлечен от по-високото заплащане и по-добрите условия за живот за семейството му. Нещата обаче не се развили, както той очаквал. По думите му заплащането наистина е по-високо, но работните часове са ненормирани, а смените му изключително дълги.

Предстоящите реформи в местното трудово законодателство са на път да променят тази несправедливост. С това обаче не се изчерпват проблемите. Според доклад на Amnesty International честа практика на работодателите тук е да държат работниците в непригодни за нормален живот условия и да задържат неоснователно заплатите им.

С изключение на Бахрей и донякъде Катар, работодателите в региона имат право да забранят на служителите си да напускат. В Саудистка Арабия например чуждестранните работници не могат да напуснат страната, докато техният шеф не даде своето съгласие. Нещо повече – масова практика е паспортите на служителите да се държат от работодателя. Добрата новина е, че това е на път да се промени.

Местните регулаторни органи обещават да правят по-чести проверки на големите строителни обекти, а готвените промени в законодателсто вероятно ще сложат край на най-лошите практики.

В далечното минало Кафала била бедуинска традиция, която повелявала особено отношение и гостоприемство към непознати. Днес обаче значението на този някога благороден обичай няма нищо общо с това.

Показен разстрел в столицата заради паркомясто (СНИМКИ+ВИДЕО)
Показно убийство в София. Мъж на 38 години е бил разстрелян в столичния кв. "Крива Река" от...
Майкъл Джексън заработил посмъртно $140 млн. за 2014 г.
Кралят на попмузиката Майкъл Джексън за втора поредна година оглави класацията на списание "Форбс"...
Започна Азиатско-европейският форум в Милано
В италианския град Милано се провежда десетата среща на върха на страните членки на...
Путин обеща: Няма да има газова криза в Европа
Няма да има проблеми от руска страна за доставките на газ за Европа. Това заяви президентът на...
Строителите чакат 1 млрд. лв. от държавата
Всяка втора фирма има задължения към свои партньори и доставчици, а 70% от сделките в...