Протест

Исторически президентски избори в Афганистан

Рейтинг:
2 0
Това е първият демократичен преход във властта на държавата

Исторически избори се провеждат в Афганистан. Жителите на страната за първи път сами трябва да изберат кой ще е новият президент, което ще е и първият демократичен преход във властта за държавата.

Вотът премината при извънредни мерки за сигурност. Въпреки това, четирима души бяха ранени при взрив край избирателна секция в провинция Логар.

Талибаните от седмици заплашват да нарушат изборния процес. Напоследък те извършват почти ежедневни нападения.

Източник: БГНЕС


Настоящият държавен глава Хамид Карзай, който управлява над 12 години, по конституция няма право да се бори за нов мандат.

За да победи още на първия тур, даден кандидат трябва да спечели над 50% от гласовете.

Експерти коментират, че името на новия президент едва ли ще стане ясно преди октомври. Причината е, че процедурата по броенето на гласовете е много бавна, а и най-вероятно ще се стигне до балотаж, който ще се проведе в края на май.

В Афганистан успоредно се провеждат и местни избори, на които трябва да бъдат разпределени 458 места за членове на провинциални съвети.

Вижте снимки от изборния ден в галерията на NEWS7.

Основните претенденти за президентския пост са Ашраф Гани, Залмай Расул и Абдула Абдула.

Източник: БГНЕС

Ашраф Гани е един от най-известните афганистански интелектуалци. Той е антрополог по образование и е работил като учен в САЩ и Дания, а също за Световната банка и ООН в Източна и Южна Азия.

Няколко месеца след атентатите на 11 септември 2001 г. в САЩ и падането на режима на талибаните в Афганистан, Гани се връща в родината си и става съветник на афганистанския президент Хамид Карзай. Заемал е различни постове в правителството, включително министър на финансите.

Източник: БГНЕС

Залмай Расул е бивш външен министър на Афганистан и е сред най-близките съюзници на Карзай. Заемал е и постове в сферата на националната сигурност. Той е близък с настоящия президент още от началото на неговото управление след падането на режима на талибаните през 2001 г.

Колеги описват Расул като спокоен и любезен държавник. Критици казват, че ако бъде избран за президент, той не би имал нужната сила и независимост, за да скъса със старата власт, която е обвинявана, че поддържа култура на корупция и неефективност.

Източник: БГНЕС

Абдула Абдула е бивш офталмолог, превърнал се в борец срещу съветските войски през 80-те години на XX век. Той беше съветник на покойния партизански лидер Ахмад Шах Масуд и служеше като външен министър до 2006 г. През 2009 г. той се отказа от участие във втория тур на президентските избори заради опасения за масови изборни измами.

Жени се сбиха с полицаи заради екстеншъни
Жените са склонни да направят какво ли не, за да изглеждат добре. Представителки на нежния пол...
20 хил. кюрди на протест срещу Ислямска държава
Над 20 хил. кюрди протестираха срещу Ислямска държава в Германия. Демонстрацията в...
Повече произшествия с велосипедисти
Все повече велосипедисти претърпяват произшествия на пътя. За да ограничи подобни инциденти...
Потвърдено: Няма ебола в Македония
Починалият в Македония британец не е бил болен от ебола. Пробите му са отрицателни. Той е имал...
Лъвче с български корени се роди в Сараево
Стотици деца се наредиха на опашка пред зоопарка в Сараево, за да видят първото родено там лъвче....