Протест

Две бомби срещу лекари, ваксиниращи деца в Пакистан

Рейтинг:
0 1
Източник: БГНЕС
Поне 11 души, сред които и дете, са загинали в поредното нападение над медицински екип

Най-малко 11 души загинаха днес при нападение срещу медицински екип, ваксиниращ деца срещу детски паралич в Пакистан. Две крайпътни бомби избухнали, докато конвоят, охраняван от паравоенна част, преминавал през село в племенната зона Кибер, Северозападен Пакистан, която се намира на границата с Афганистан. Последвала ожесточена престрелка.

Взривът убил 10 паравоенни и едно 8-годишно дете. Други 12 души са ранени и откарани в близката болница, потвърдиха официалните власти. Състоянието на някои от тях е тежко.

Днешното нападение е поредното от серията срещу медицински екипи, ваксиниращи пакистанските деца срещу детски паралич. Никой не е поел отговорност за атаката, но Би Би Си отбелязва, че талибаните са категорично против подобни акции, защото ги смятат за елемент от международния шпионаж. Повод за съмненията им стана операцията по залавянето на Осама бин Ладен, в която екипът на американското разузнаване ползваше прикритието на лекари, ваксиниращи срещу детски паралич.

Милициите пък ги считат за част от западния план за стерилизация на мюсюлманите.

Миналия месец неидентифицирани мъже убиха трима медицински работници в Карачи. Това се случи само ден, след като властите започнаха нова национална кампания за ваксинация на децата.

От декември 2012 г. са убити над 40 души, свързани с превенцията на тежкото заболяване в страната. 22-маот тях са лекари.

Статистиката показва, че, макар и доста ограничен в световен план, детският паралич е силно  разпространен в Пакистан, Афганистан и Нигерия.

Пакистан е единствената страна, където броят на случаите се е увеличил през 2012-2013 г. - от 58 на 91, по данни на Световната здравна организация (СЗО).

СЗО неотдавна обяви Пешавар за "най-големия резервоар на детски паралич в света" и призова властите да разширят кампаниите за ваксиниране на децата въпреки трудностите.

Съпругата на актьора Джордж Клуни - Амал Аламудин беше посрещната от тълпа репортери като истинска...
Няма опасност за децата от "Стрелбище"
Няма опасност децата, които снощи намериха епруветки с кръв в столичния квартал "Стрелбище", да са...
Край Рупите почетоха Света Петка
Стотици хора се стекоха в църквата "Света Петка Българска" в местността Рупите. Освен храмовия си...
Прокуратурата разследва Цветан Василев за пране на пари
Прокуратурата разследва банкера Цветан Василев за пране на пари. Освен него, по това обвинение пред...
Бум на натровени с гъби в Пловдив
Бум на натровените от гъби, отчитат в Пловдив. В токсикологията са спасили четирима пациенти, а...