Протест

Судан нареди на Червения кръст да спре дейност там

Рейтинг:
0 0
Източник: БГНЕС
Организацията работи в размирната държава от 36 години

Суданските власти наредиха на Червения кръст да преустанови дейността си в страната, считано от днес, предадоха световните агенции, като се позоваха на съобщение от организацията. Като мотив за решението са посочени "множеството технически проблеми", свързани с проектите, които Червеният кръст планира тази година.

"Получихме официално писмо от правителствената Комисия за хуманитарна помощ, в която ни информират, че от днес се прекратява дейността ни, така че дейностите ни са спрени", каза говорителят на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) в Судан Рафиула Куреши.

От Червения кръст посочват, че работят в размирната страна от 36 години.

"Помагаме на засегнатите от конфликта в Дарфур. Осигуряваме семена, инструменти, храна и вода. Помагаме на разделени семейства да се съберат. Осигуряваме международна правна помощ на цивилните граждани, засегнати от конфликта там", пише организацията на сайта си.

През 2012 и 2013 г. МКЧК улесни прехвърлянето на десетки хора в Дарфур, сред които освободени от суданските власти военнопленници, чуждестранни работници, членове на суданските въоръжени сили и други хора, пленени от въоръжени групировки. Организацията е оказала помощ на над 1,5 млн. души в суданските райони, раздирани от насилие, под формата на медицински грижи, продоволствена помощ, семена за посев, сечива и водни помпи, отбелязва Рафиула Куреши.

В Судан работят около 700 местни и чуждестранни служители на хуманитарната организация. Въпреки че проектите на МКЧК са спрени, те ще останат в страната и ще изчакат следващите дни да започнат разговори със суданското министерство на външните работи, с Комисията за хуманитарна помощ и други правителствени служби, допълва говорителят.

За суданските власти подобно поведение не е прецедент. През пролетта 2009 г. от страната бяха изгонени 13 хуманитарни организации, които работеха в Дарфур. Там се бият бунтовнически групи и сили, верни на президента Омар ал-Башир. Организациите бяха изгонени, след като беше издадена международна заповед за арест на Башир, а той беше обвинен в участие във военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

Миналия април отцепническа от бунтовниците група подписа споразумение за примирие с официалната власт.

Жени се сбиха с полицаи заради екстеншъни
Жените са склонни да направят какво ли не, за да изглеждат добре. Представителки на нежния пол...
20 хил. кюрди на протест срещу Ислямска държава
Над 20 хил. кюрди протестираха срещу Ислямска държава в Германия. Демонстрацията в...
Повече произшествия с велосипедисти
Все повече велосипедисти претърпяват произшествия на пътя. За да ограничи подобни инциденти...
Потвърдено: Няма ебола в Македония
Починалият в Македония британец не е бил болен от ебола. Пробите му са отрицателни. Той е имал...
Лъвче с български корени се роди в Сараево
Стотици деца се наредиха на опашка пред зоопарка в Сараево, за да видят първото родено там лъвче....