Протест

Геноцидът в Руанда влезе във френския съд

Рейтинг:
0 0
Източник: БГНЕС
Франция дълго беше обвинявана за бавните съдебни процедури по този казус

Във Франция започна първото дело, свързано с геноцида в Руанда през 1994 г. Бивш капитан от армията на африканската държава беше изправен пред съда по обвинение в участие в избиването на 800 хил. души, предимно етнически тутси, от екстремисти от народността хуту, между април и юли 1994 г.

Капитан Паскал Симбикангва е обвинен в съучастие в геноцид и престъпления срещу човечеството, но отрича всички обвинения. Той беше арестуван през 2008 г. на остров Майоте, където живеел под фалшиво име.

Дълго време правителството на Руанда, чиито членове са участвали в организацията, спряла избиването, критикуваше френското правосъдие заради отказа да уважи исканията му за екстрадиране на заподозрени, както и за бавните съдебни процедури.

Освен това Руанда обвинява Франция, че е обучавала въоръжени групировки, участвали в кланетата - твърдения, които Париж винаги е отричал.

До момента френските власти не показаха особено желание да заведат дела срещу заподозрени въз основа на принципа за универсалната юрисдикция, която позволява да бъдат преследвани хора за тежки престъпления, извършени извън страната.

Руанда скъса дипломатически отношения с Франция между 2006 и 2009 г. Те бяха възстановени по времето на Никола Саркози, който призна, че страната му е допуснала сериозни грешки по въпроса с геноцида.

Днес министърът на правосъдието на африканската държава Джонстън Бузинге коментира, че, макар и късно, началото на съдебния процес е добър знак. Подобни вече текат в Норвегия и Швеция, както и в Европейския съд по правата на човека в Хага.

Геноцидът в Руанда е един от най-кървавите моменти в историята на човечеството. За 100 дни са избити стотици хиляди хора. Въпреки че развитият свят знае за случващото се там и то е отразявано в медиите, а ООН има омиротворителни сили в страната по това време, те не се намесват. На частите на организацията е забранено да стрелят, освен ако по тях не бъде открит огън.

Най-сериозни критики за бездействието търпят САЩ, Франция, както и ООН.

Избиването на хора спира, когато контролираното от тутси въстаническо движение в изгнание Руандийски патриотичен фронт сваля правителството на хуту и взима властта. Много от участниците в геноцида обаче бягат от страната.

Борисов и Миков избраха да са депутати от София, Местан – от Кърджали
От кой избирателен район ще решат лидерите на политическите сили да станат депутати, стана ясно...
Краят на летния сезон увеличи безработицата
10,5% е равнището на безработица у нас през септември. Основна причина за нарасналия брой...
Карбовски се завръща в TV7
Карбовски се завръща в ефира на TV7. Продуцентът на "Предаването" от следващата неделя отново влиза...
38 души от завода в Горни Лом ще бъдат съкратени
38 служители от взривения цех "Утилизация" на завода за боеприпаси в Горни Лом ще бъдат съкратени,...
Изповедта на изнасилената 8-годишна Джанфер (ВИДЕО)
8-годишната Джанфер от село Калоянци е била изнасилена жестоко от свой съселянин. Осман, който е...