Днес е голяма Задушница преди Великия пост

Рейтинг:
0 0
Източник: БГНЕС
Във всички храмове и гробищни паркове се правят помени

На 5 март е първата голяма Задушница, която отбелязва Православната църква - Месопустна. В съботния ден срещу Неделя Месопустна (Месни заговезни) всички българи извършват помен в чест на мъртвите на голямата Задушница преди Великия пост, съобщи БГНЕС.

На Задушница се посещават гробовете на починали близки. За помена се приготвя "коливо" - варено, подсладено жито. Българската традиция включва и хляб и вино. В по-ново време се прибавят дребни сладки и соленки. Поменът се прави на гроба, в църква или у дома.

Житото е символ на Възкресението, защото по думите на Св. Павел житното зърно не може да оживее, ако първо не умре. Виното е символ на кръвта на Иисус Христос. Паленето на свещи символизира горещата вяра, а пламъчетата напомнят за безсмъртието на душите на покойниците. Тамянът означава чистата молитва, а цветята - добродетелите на починалия. Сладкиши, месо и вино се раздават между живите и като вкусват от раздавките, да си спомнят за умрелите. Както на всеки помен, така и на Задушница се раздава на бедни и нуждаещи се.

На следващия ден - неделя, са Месни заговезни (Сиропустната неделя). На Месни Заговезни започва големият Великденски пост. Всички задушници през годината са винаги в съботен ден, когато Иисус Христос бил също покойник и с тялото си е бил в гроба.

За една календарна година обикновено Задушниците са четири - преди Месни заговезни, след Спасовден, около Димитровден и Архангеловден. На 5 март във всички храмове на Българската православна църква и гробищни паркове се служат помени за покойниците по повод първата голяма Задушница за годината - Месопустна (Месни заговезни).

Ципрас с остри критики към МВФ
Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас обвини Международния валутен фонд, че прибягва до...
Македония налага нови ограничения на мигрантите
Македонските власти наложиха нови ограничения на мигрантите, опитващи се да прекосят границата на...
Неделя месопустна ни подготвя за постите
Днес е Неделя месопустна от този ден започва подготовката за Великденските пости. През деня се...
Започна голямото пътуване към София
Поредното голямо следпразнично завръщане към София след четирите почивни дни за 3 март започна, по...
Маскирани атакуваха Техническия университет във Варна
Трима маскирани опитаха да задигнат банкомат от сградата на Техническия университет във Варна....