Протест

Пуснаха отвлечени в Сирия испански журналисти

Рейтинг:
0 0
Източник: БГНЕС
Хавиер Еспиноса и Рикардо Гарсия Виланова бяха държани в плен половин година

Журналистът от испанския вестник "Ел Мундо" Хавиер Еспиноса и работещият на свободна практика фотограф Рикардо Гарсия Виланова, които бяха отвлечени в Сирия миналата година, са били пуснати на свобода, съобщи "Ел Мундо".

Еспиноса се е обадил в редакцията, за да съобщи, че с колегата му са освободени и предадени на турски военни.

Двамата журналисти бяха отвлечени на 16 септември 2013 г. недалеч от сирийско-турската граница от въоръжената групировка "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ), свързана с терористичната организация Ал Кайда. Според "Ел Мундо" двамата са се опитвали да напуснат Сирия след края на двуседмичната си задача, за която са били изпратени в разтърсваната от гражданска война близкоизточна държава. Четирима членове на свободната сирийска армия, които се грижеха за охраната им, също бяха отвлечени с тях.

Испанският вестник съобщи, че в началото новината е била пазен в тайна по молба на семействата на двамата журналисти. Очаква се те да се приберат в Испания до края на следващата седмица.

Еспиноза е кореспондент на "Ел Мундо" в Близкия Изток от 2002 г. Рикардо Гарсия Виланова работи на свободна практика и досега е снимал за авторитетни медии като "Ню Йорк Таймс", АФП и "Вашингтон пост".

През декември 2013 г. 13 големи международни новинарски организации подписаха писмо, с което призоваха сирийските бунтовници да спрат да отвличат журналисти и да освободят всички, които държат в плен. От ИДИЛ обаче смятат, че всички представители на чужди медии и хуманитарните работници са шпиони и срещу тях са издадени заповеди за арест.

Заради риска от отвличания много области на Сирия под ръководството на бунтовниците са недостъпни за журналисти, които искат да отразят конфликта в страната, отбелязва Би Би Си. "Репортери без граници" пък обявиха Сирия за най-опасната за журналистите държава. По данни на организацията в момента 17 чуждестранни журналисти и над 20 техни сирийски колеги са държани като заложници на бунтовнически групировки или се водят изчезнали.

Вот на доверие в Гърция
Гръцкият парламент гласува доверие на правителството на премиера Андонис Самарас. Вотът на доверие...
Мерят температурата на пристигащите от Африка в Ню Йорк
Днес следобед се очакват пълните резултати от тестовете в Германия, които ще установят дали...
Поредна екзекуция на журналист
Групировката Ислямска държава уби иракски журналист, брат му и още двама цивилни в село северно от...
Бебе лъвче радва посетителите на зоопарка в Сараево
Стотици деца се наредиха на опашка пред зоопарка в Сараево, за да видят първото родено там лъвче....
Руски пенсионерки луднаха по йога
Пенсионери в отдалечения руски град Хабаровск поддържат форма с йога. Групата на активните...