Погребаха героя от Лясковец с военни почести

Рейтинг:
10 3
Близки и колеги изпратиха Емил Шарков в последния му път

Погребаха като герой с военни почести загиналия в Лясковец спецполицай Емил Шарков. Баретата загина от куршумите на психичноболния Петко Савов Петков при опит да спаси ранени полицаи. Близки и колеги го изпратиха в последния му път в частното гробище в Бояна. От рано сутринта там беше оркестърът на МВР, който участва в церемонията за отдаване на последна почит на Емил Шарков.

Камери и фотоапарати не бяха допуснати до църквата и гробищния парк. За да отдадат последна почит към Шарков, дойдоха с автобуси, бусове и коли служителите от Специализирания отряд за борба с тероризма. Сред опечалените бяха и всички бивши шефове на службата - Красимир Петров, Филко Славов, Георги Узунов, Кирил Димов.

Всички шефове на служби в МВР, както и бивши и настоящи колеги на Шарков поднесоха цветя. На погребението присъства и кметът на Лясковец Ивелина Гецова, а местните вече обявиха идеята в града да се вдигне негов паметник. Очаква се в началото на идната седмица Емил Шарков да бъде награден посмъртно.

Емил Шарков беше убит на 14 март при неутрализирането на 53-годишния Петко Савов, който откри огън при опита да бъде задържан в Лясковец. Други трима полицаи бяха ранени. Савов се барикадира в дома си и обсипа спецполицаите с куршуми. При акцията стрелецът също бе ранен и по-късно – задържан. В момента той е в реанимацията на Великотърновската болница.

Повод за акцията бяха отправените от Савов заплахи срещу децата от съседното на дома му училище, които му пречели.

Полицията вече задържа майката на Савов. Причината за задържането е, че по време на спецакцията на МВР по обезвреждане на нейния син, тя се е опитвала да заблуди униформените, че синът й е починал, с цел те отново да щурмуват къщата. Това е можело да доведе и до още жертви с оглед на тежкото въоръжение, което Савов е имал в дома си.

На този етап обаче няма да й бъдат повдигани обвинения, прецени прокуратурата и възрастната жена беше освободена, след като изтече законовият 24-часов срок.

добави коментар
Кражби по тролейбусната мрежа във Велико Търново
След кражбите на проводници от електропреносната мрежа във Велико Търново посегнаха и на...
Усвояването на европари – бизнес в Габрово
Днешният водач на листата на ГЕРБ за евродепутат Томислав Дончев придоби популярност като бивш...
19 март
София
В момента
Разкъсана облачност
6°C
Днес
Разкъсана облачност
Min: 5°C
Max: 21°C
Утре
Слънчево
Min: 3°C
Max: 17°C
19 март
На днешния ден през 1958 г. в Страсбург е открито първото заседание на Европейския парламент. Това е единствената институция на Европейския съюз,...