Протест

Всеки пети учител работи извънкласно

Рейтинг:
0 0
Най-често са ангажирани като пазачи, охрана, таксиметрови шофьори или на сезонна работа по морето

Вдигат минималните стартови заплати на учители и директори, които сега започват работа. Това стана ясно през седмицата, когато беше подписан нов рамков трудов договор между Синдиката на българските учители и Образователното министерство. Ново проучване обаче доказва, че всеки пети учител работи извън училище, за да си докара допълнителни доходи.

Изследване на синдиката на българските учители доказа, че близо 24 процента от преподавателите работят на второ място, за да могат да издържат семействата си. Обикновено това са учителите мъже в системата.

"Работят като пазачи, охрана, таксиметрови шофьори, някои по-щастливи и късметлии, работят в телевизиите", съобщи Янка Такева от Синдиката на българските учители.

Едва 37% от анкетираните учители нямат друга трудова дейност извън преподавателската. Щастливците са тези, които успяват да започнат втора работа по специалността, като дават частни уроци или водят групи в учебни школи.

Противно на твърдението, че учителите имат много дълги ваканции, се оказва че през лятото само 3% от тях почиват. Голяма част работят на морето.

"Няма срамна работа, но българският учител не може да бъде поставян в тази ситуация, никъде учителите по света не работят допълнително такива работи, защото през това време те лишават себе си и семейството от почивка и грижа към собствените си деца", възмутена е преподавателката Венера Матеева.

Синдикатите са договорили излизащите в пенсия преподаватели да вземат не по 6, а по 8 брутни работни заплати. Учителите настояват още за подобряването на материалната база и заплащането на допълнителните дейности, с които биват натоварени.

От кога и с колко ще се вдигнат трудовите им възнаграждения, ще стане ясно до края на седмицата.

Жени се сбиха с полицаи заради екстеншъни
Жените са склонни да направят какво ли не, за да изглеждат добре. Представителки на нежния пол...
20 хил. кюрди на протест срещу Ислямска държава
Над 20 хил. кюрди протестираха срещу Ислямска държава в Германия. Демонстрацията в...
Повече произшествия с велосипедисти
Все повече велосипедисти претърпяват произшествия на пътя. За да ограничи подобни инциденти...
Потвърдено: Няма ебола в Македония
Починалият в Македония британец не е бил болен от ебола. Пробите му са отрицателни. Той е имал...
Лъвче с български корени се роди в Сараево
Стотици деца се наредиха на опашка пред зоопарка в Сараево, за да видят първото родено там лъвче....