Гонзо пред NEWS7: Няма да взимаме повече българи в Левски

Рейтинг:
12 2

Спортният директор на Левски Георги Иванов разкри в специално интервю за NEWS7, че в лятната селекция на "сините" няма да фигурират повече български футболисти. На "Герена" търсят между трима и петима чужденци. Пред Илиян Енев Гонзо разкри също така, че ако Владимир Гаджев остане в отбора, то той ще носи капитанската лента.

- Доволен ли сте от подготовката до момента?

- Всичко върви в реда на нещата. Отборът се подготвя добре, условията са чудесни. Проблем в момента е, че още не сме окомплектовали състава. Има си причини. Нашето първенство почва рано, съответно и подготовката също. Футболистите, които искаме, сега са на почивка.

- От колко човека още имате нужда?

- Между трима и петима. Целта е да намерим точните хора, а не просто да взимаме играчи, за да имаме отбор. Имаме време, ще ги намерим.

- Върнахте няколко момчета, които са със "сини" сърца – Лъчезар Балтанов, Борислав Стойчев, Валери Домовчийски. Това ли е пътят по който ще върви Левски?

- Пътят на левски е този, който сме начертали. Не е задължително да взимаме само българи и хора, които вече са били в Левски. Пътят е най-вече с юношите, ще развиваме школата. Ще разчитаме на млади момчета. Балтанов, Стойчев и Домовчийски ще помогнат на младите да си вдигнат нивото. При юношите има колебания във формата, чисто психологически проблеми, така че ще им трябват опитни съотборници.

- Казахте между трима и петима, ще споделите ли имена?

- Няма да казвам имена, но ще бъдат само чужденци.

- Какви са първите впечатления на отбора от новия треньор Пепе Мурсия?

- На всички впечатленията са добри – и на играчите, и на ръководството. Той е човек, който действа и иска да постигне успехи, знае си работата, дава различно нещо на тима.

- Има ли при Мурсия нещо различно като методика, като стил на водене на тренировка?

- Всеки треньор си има различен стил. Обърнахме се към испанската школа, защото искахме нещо различно. Не като в последните години. Истината е, че българските треньори работят горе-долу по един начин и точно това искахме да променим.

- Какво е положението с Цветан Генков?

- Имаме уговорка до 30 юни да си намери отбор, за да прекратим договора. Същото е положението и с Павел Чмовш. Горан Блажевич има оферта от чужбина, за него тепърва ще преценяваме. Трябва да направим добра основа и върху нея да надграждаме, за да имаме след една-две години силен тим.

- А каква е ситуацията с Владимир Гаджев?

- Същата – има срок до 30 юни. Ако не си намери отбор ще се върне в Левски. Той беше водещ футболист на тима в последните години и с него, ако дойде, Левски ще изглежда различно. Той има право да преговаря с който иска отбор до края на месеца. Дотогава той няма ангажименти към Левски.

- Валери Божинов ли ще бъде капитан?

- Не сме коментирали кой ще е капитан. Валери беше с лентата в първата контрола. Безспорно той е един от лидерите, с добра визитка, опит и класа. Но ако Гаджев се върне е напълно нормално точно той да е капитан.

- Кои бяха най-сериозните трудности, с които се сблъскахте след завръщането ви?

- Доста са. Загубих много време да освободим голяма част от играчите, които не отговаряха на класата на Левски и които бяха с прекалено големи заплати не само за български отбор, а дори за чужд. Месец и половина отиде за това – да разтрогваме договори. Но всички имаме воля да успеем и смятам, че постепенно нещата ще се получат.

- Направихте много промени и в детско-юношеската школа...

- Левски отдавна има успехи с школата си и неслучайно има пет или шест юноши, които вече са част от първия тим. Но ние искаме да надградим това ниво. Затова се обърнахме към испански методист, сменихме треньорите, а всичко ще се движи Даниел Боримиров. Всеки един отбор трябва да развива българските футболисти. Те липсват в момента в нашето първенство, твърде много чужденци има в "А" група. От това страда и националният отбор. Но този процес трябва да е плавен и бавен.

- Обсъждани ли са вече целите за новия сезон?

- В Левски по принцип целта винаги е една, но този сезон няма да се стремим на всяка цена да станем шампиони. Тази година трябва да поставим основата, върху която ще се гради в бъдеще. Ако работим целенасочено, отборът ще има успехи до няколко години. Но конкретна цел, при условие че махаме 13-14, души няма как да се постави.

- Появи се информация, че феновете могат да вземат акции от тези на собственика Тодор Батков...

- Левски е велик клуб заради феновете си. В България големите отбори са тези, които имат много привърженици. Дали Тодор Батков ще даде, трябва да даде или е обещал да даде акции обаче не е моя работа.

- През миналия сезон обаче феновете доста пъти след слабите игри на тима искаха обяснение от играчите и на няколко пъти преминаха границата. Ще се опитате ли да спрете тази тенденция

- Ролята на феновете е да подкрепят отбора. Нормално е, когато резултатите не са добри, да са недоволни. Но не трябва да има такива неща, като събличането на Ивайло Петев и искането на обясненията. Ако се продължава по същия начин няма да има спокойствие и, съответно, резултати.

- Още във втория кръг е вечното дерби с ЦСКА. Мислите ли вече за този мач, през миналия сезон беше доста тежко за „сините“ срещу големия съперник?

- Ние мислим как да си изградим отбора, който ще играе цяла година. Първият ни мач е с Локомотив (1пловдив), да не прескачаме кръговете. Ще дойде ред и на ЦСКА. Видя се и през миналия сезон – първенството е тежко, изравнено, в много от мачовете нямаше изразен фаворит. И сега ще бъде така, сигурен съм. Левски ще играе във всеки мач за победа, в това трябва да бъдат сигурни всички.

- Значи Левски няма комплекс от ЦСКА?

- Повечето от футболистите, които загубиха от ЦСКА сега не са тук. Каквото е било миналата година, преди пет години – никой не го интересува.

- Вие сам казахте, че е по-добре за Левски да не играе в евротурнирите този сезон. Как виждате останалите български отбори?

- Пожелавам успех на всички наши клубове. Мисля, че първите съперници са напълно преодолими. Нека да печелят, за да се вдигне и националният коефициент.

- Дали ще успеят по-далеч?

- Надявам се. Когато има евротурнири или играе националният отбор, всички трябва да сме за България. Да се радваме на успехите на страната ни, това не е успех за даден клуб или играч.

- Имате ли яснота за бюджета на Левски тази година?

- При всички положения той ще бъде сериозно намален. Ситуацията в страната е доста тежка, независимо за кой клуб и президент. Парите в Левски не са бездънна яма. Имаме си бюджет, трябва да работя в неговите рамки, нещата стават по-трудно. С пари, разбира се, е по-лесно, футболът си стана бизнес. Повтарям – нашата идея е да разчитаме на юношите, на хора, които са минали през клуба и на няколко класни чужденци.

- Как върви строежът на стадиона?

- Тези неща не са в моята компетенция. Но се работи по проекта. Иво Тонев е доказал, че е опитен ръководител. Трябва да виждаме хубавото в нещата. Ако не беше започнал този строеж, сигурно тази трибуна щеше да стои още 30-40 години.

- Как си обяснявате нападките от хора, които безспорно обичат Левски?

- Много е трудно да се обединят всички. Всеки един от тези хора – аз, Боримиров, Батков, Сираков, имахме словесни престрелки през годините. Ние сме хора със самочувствие, всеки мисли, че може да оправи нещата. Но за съжаление директор може да бъде само един човек, както и на всеки един пост може да има само по един човек. Призовавам всички да се обединим в този тежък момент или поне да не се пречи.

- Помогна ли ви престоят в Черно море?

- Помогна ми, но дали са двете години в Черно море или двете години, в които остарях – не знам. Варненският клуб ми даде много. Там видях един отбор, който нямаше качествата на Лудогорец, Литекс, Ботев или Левски, но който с един здрав колектив и с много желание доказа, че може да се стигне далече. Това ми дава успокоение. Когато един човек иска нещо, може да го постигне. В Левски също е така – ако искаме да успеем, то със сигурност ще го постигнем.