С "Поправката КТБ" властта замита кражбите си

Рейтинг:
1 1
Източник: Архив БГНЕС
Това е димна завеса за пред обществото, категоричен е адвокат Николай Хаджигенов

"Оставам с впечатление, че Корпоративна търговска банка (КТБ) е била качена на Луната и цялата държавна власт все едно гледа с телескоп и вижда, че някой я краде тази банка. Същите тези държавни органи – прокуратура и БНБ, затвориха КТБ. Същите те я разграбиха и позволиха тези неща, а сега се прави нов специален закон, за да се удовлетворят кредиторите. Кои кредитори?!

Законът се създава с цел да се заметат окончателно следите. Създаде се безумна комисия в Народното събрание. Вежди Рашидов рева няколко месеца като ранен глиган и сега млъкна. Това за мен означава, че той си е решил проблема на 100%. Т.е. на него му е все тая ще има ли специален закон или не."

Това каза в студиото на "Добро утро, България!" по TV7 и NEWS7 адвокат Николай Хаджигенов, който заедно с депутата от Реформаторския блок Петър Славов дискутира предстоящите промени в Закона за банковата несъстоятелност, целящи да се вкара временен синдик в КТБ.

"Днес ще стане ясен окончателният текст. Има доста предложения. На практика се стъпва на съществуващ законопроект. Предвижда се основно да има прозрачност при продажба на имуществото.
В края на миналата година бяха приети мерки, касаещи пряко имуществото и активите на КТБ – т.е. да не се разграбват и разпродават. Сега се установява, че е възникнал проблем с обезпеченията", обясни Славов.

Той е категоричен, че това не е специален закон, а промяна на съществуващ.

"Промените касаят висящите производства. Тезата, че със задна дата се вменяват задължения, не е правилна", добави депутатът.

За Николай Хаджигенов обаче това си е специален закон.

"Това е димна завеса за пред обществото – елате да видите, че ние правим нещо. На финала се оказва, че правят едни краставици, и то криви. Властта се опитва да измие това, което направи. Не просто проспаха многомесечно разграбване на КТБ, а според мен властта взе дейно участие в това нещо. С димната завеса се опитват да скрият нещата, които направиха и вероятно нещата, които тепърва ще правят, защото вероятно все още има интересни активи в КТБ", продължи юристът.

Петър Славов обясни, че промените предвиждат временен синдик да влезе да наблюдава имуществото и да предприеме мерки за неговото опазване.

"Очевидно в БНБ нещата не вървят. Съгласявам се с упрека към институциите", каза още той.

"Каквито и закони да напишете, като има прокуратура, която работи за частни интереси, като има БНБ, което работи за лични интереси, ползата е никаква", обърна се Хаджигенов към него.

От думите на Петър Славов стана ясно още, че с промените се вменяват права на временния синдик, който да може да атакува сделки с трети лица и да връща активи на масата на несъстоятелността.

Задържаха шофьора-убиец на 8-годишното момче в Бургас
Днес (02.05) около 18ч. служители от ОДМВР – Бургас задържаха водача на БМВ 320 I с бургаска...
Кейт и Уилям представиха новородената принцеса на света! (СНИМКИ)
Само няколко часа след раждането му второто кралско бебе беше представено на света. Херцогът и...
Ексклузивно! Киро Японеца за TV7: Застреляха сина ми в къща пълна с деца (ВИДЕО)
Простреляха един от синовете на Кирил Киров-Японеца. Покушението е станало около 17:15 пред дома му...
Стрелча отбеляза 70 години от края на Втората световна война
Стрелча отбеляза 70 години от края на Втората световна война, в която участваха 61-на държави, сред...
Японеца: Георги Любенов Петров-Йончо простреля сина ми! (ВИДЕО)
Простреляха един от синовете на Кирил Киров-Японеца. Покушението е станалo около 17:15 пред дома му...