Един от одиторите на КТБ в тежък конфликт на интереси

Рейтинг:
0 0
Източник: БГНЕС
Управляващият съдружник в "Делойт одит" Силвия Пенева осчетоводила цесия в затворената банката

Управляващият съдружник в "Делойт одит" Силвия Пенева е била в тежък конфликт на интереси по отношение на Корпоративна търговска банка (КТБ).

"Делойт одит" е една от трите компании, които извършиха одит на КТБ след поставянето на банката под специален надзор на 20 юни 2014 г. Разкритието направи в "Добро утро, България!" по TV7 и NEWS7 Вера Ахундова от неправителствената организация "Ние, гражданите".

"Ние получихме информация, че след затварянето на банката на 20 юни са извършени плащания за над 200 млн. лв. Не знам дали е точна цифрата, но решихме да проверим някои от тях. От доклад се вижда, че има извършени операции в 22:21 ч. на 20 юни. Обясниха ни, че някои от операциите може да се извършват ръчно. Това, което открихме сред клиентите на банката, които са получили откази, или чиито плащания са минали, е дама, наречена Силвия Георгиева Пенева. На 20 юни е извършила превод на 2,56 млн. лв., който не е минал и е върнат обратно по сметката ѝ на 30 юни. В това няма проблем. Възмутителното в случая е, че на 20 октомври г-жа Пенева е внесла документи при квесторите за извършена цесия (прехвърляне на вземания) и на 21-ви цесията е осчетоводена. Това означава неимоверен конфликт на интереси. Тази дама, или фирмата, която управлява, не е трябвало да участва в този одит", разясни казуса Ахундова.

Според нея одитът е опорочен.

Данните ѝ сочат, че оценките за загубите са варирали между 800 млн. и 1,2 млрд. лв., а не както обяви БНБ - за 4,2 млрд. лв.

"Били са принудени, докладът е бил върнат, за да се увеличат обезценките до 4,2 млрд. лв.", категорична е Ахундова.

И според икономиста проф. Христина Вучева методиката тенденциозно е сменена, но дори и по нея обезценката не би трябвало да е 4,2 млрд. лв.

"За мен е много фрапиращ случая (с цесията - бел. ред.), защото на заседание на временната парламентарна комисия беше съобщено, че не са осчетоводени всички цесии, които са нормална търговска операция. Сега виждаме, че има лице, което е пряко свързано с квесторите и неговата цесия се осчетоводява. Това е много смущаващо от гледна точка на професионалната етика", категорична е проф. Вучева.

Още скандални разкритие може да разберете в "Добро утро, България!".

Люта зима взе жертви в САЩ
Люта зима скова САЩ. Лошото време стана причина за пътни инциденти с човешки жертви в щатите...
Тубдиспансерът във Варна е пред фалит
Единственият в Североизточна България тубдиспансер - този във Варна, е във финансов колапс....
Строител заряза сградата за 60 бургаски семейства
Пострадали с жилищни измами в Бургас настояват за спешни законодателни промени, с които да се...
Матю Макконъхи със звезда в Алеята на славата
Американският актьор Матю Макконъхи беше удостоен със звезда на Алеята на славата в Холивуд. На...
Патриотите заплашват да оттеглят подкрепата си за кабинета
Позицията на Патриотичния фронт (ПФ) по отношение на зам.-министъра на отбраната Орхан Исмаилов ще...