Протест

Проповядвали джихад срещу 200-600 евро на месец

Рейтинг:
3 0
Ахмед Муса Ахмед зовял за рязане на глави и поробване на жени и деца

Една ефективна, две условни присъди и 10 административни глоби поиска прокуратурата в Пазарджик за 13-те подсъдими по делото за разпространение на радикален ислям. Ефективната присъда е за Ахмед Муса Ахмед, лидер на ромите мюсюлмани в пазарджишката махала Изток.

Година и половина след първото заседание по делото в Пазарджик, процесът пое по финалната права. Последната фаза – на пледоариите, започна с речта на прокуратурата. Прокурор Недялка Попова пледира, че 13-те подсъдими по делото са били част от нелегална организация. Тя е свързана със забранената саудитска фондация "Ал Уакф Ал Ислями". Лидер на българското крило е Саид Мутлу. По делото има документ от Мека, в който е разпределено каква роля ще игре той, Али Ходжа и Али Хайредин.

Освен това прокуратурата цитира и документи, в които проповедниците отчитат дейността си. Има и такъв, в който са записани заплатите им – от 200 до 600 евро. Най-зрелищни се оказаха показанията на анонимните свидетели. Един от тях разказа, че започнало напрежение сред мюсюлманската общност, след като имамите се върнали в България от обучение в Саудитска арабия. Те проповядвали различно от традиционното – като това жените да са забулени иначе ще горят в ада.

Анонимният свидетел 003 пък твърди, че Ахмед Муса Ахмед е призовавал към джихад. Според Анонимния 004, в своя проповед Ахмед е заявил, че трябва със сила и меч да се наложи Халифата.

По думите на подсъдимия обаче, тези анонимни свидетели са от полицията, а не от кваррала, където си всички заедно си живеели "мирно и кротко".

Утре процесът продължава с пледоариите на защитата и подсъдимите и техния прочит на събраните доказателства.

3,2 млн. лв. джакпот за четвъртък
Натрупаният джакпотът във второ теглене на играта 6/49 за четвъртък, 23 октомври, се очаква да...
Дрифтът става все по-популярен у нас
Най-новата мода в автомобилните спортове у нас - дрифтът, печели все повече последователи. Какво е...
Стотици българи искат "да бъдат забравени" от Google
Стотици българи искат да се възползват от правото "да бъдат забравени" от популярната търсачка...
Папа Павел VI беше обявен за блажен
Папа Павел VI беше обявен за блажен. Това стана на церемония във Ватикана водена от настоящия папа...
Хиляди се поклониха пред мощите на Иван Рилски
Днес Православна църква почита св. Иван Рилски Чудотворец. Всяка година на 19 октомври, хиляди хора...