Безпилотните превозни средства, които покоряват Комоса

Рейтинг:
0 0
Технолозите на НАСА усъвършенстват съоръженията за покоряване на космическото пространство

Историята е доказала, че понякога големи идеи могат да дойдат не на някакви спешни служебни съвещания, а на семейната трапеза, по време на обикновена вечеря. Инженерът от Американската агенция за космически изследвания, известна след всички свои милиарди почитатели просто като НАСА, Стивън Алтемус научава, че години след един случаен разговор със своя 15-годишен син, той е родил идея, която след това е вдъхновила екип от НАСА да създаде прототип на последен модел безпилотно космическо превозно средство.

Рейчъл Крейн от CNN хвърли един репортерски поглед върху този планетарен изследовател и проучи как работи лабораторията в неговите хангари.

Диаметърът на нашата галактика е около 100 хил. светлинни години. На територията на Млечния път има около 200 млрд. звезди. Има и цели планетни системи, които все още предстои да бъдат открити. Проучванията определено излизат доста скъпо. САЩ например са дали около 1,5 трилиона долара за космическите дейности от 1959 г. насам. 14 астронавти са загубили живота си по време цялата тази рискова изследователска дейност.

Как обаче да продължаваме да извличаме ползи от Космоса без обаче огромните разходи? НАСА залага на безпилотни планетарни превозни средства, които да правят изпитателни полети за лабораторни изследвания. Те са с размера на "Шевролет Събърбан". Всеки от тях струва около 13 млн. долара – една малка цена, която обаче ни дава несравнимата свобода да прекосим границите на пространството.

Morpheus се подхранва с течен метан и течен кислород, което е от значение, защото тези ракетни горива могат действително да бъдат произведени в Космоса. Това на практика означава, че корабите ни могат да презаредят запасите си с гориво на всяка избрана далечна планета и да продължат още по-дълбоко в далечния космос.

Другата ключова технология, която вече е била тествана върху Morpheus, е системата за ултранавигация. Тази система за позициониране позволява на Morpheus да излети, да се приземява, да избягва опасности по своя маршрут. Всички това може да превърне подобен апарат в много ценно съоръжение, което да позволи на хората от НАСА да бележат тъчдауни върху отдалечени луни или планети без риск за човешкия живот.

Въпреки своя потенциал обаче, проектът има и своите неуспехи. НАСА първо загуби при изпитания едно такова превозното средство, но оттогава завърши успешно 11 полета.

Morpheus изглежда напълно готов да напусне нашата атмосфера и Слънчевата система в най-скоро време. Той все още е в процес на финални тестове, но този проект е още един крайъгълен камък в човешката мечта да изследва странни, нови и все по-отдалечени от Земята светове.

Жени се сбиха с полицаи заради екстеншъни
Жените са склонни да направят какво ли не, за да изглеждат добре. Представителки на нежния пол...
20 хил. кюрди на протест срещу Ислямска държава
Над 20 хил. кюрди протестираха срещу Ислямска държава в Германия. Демонстрацията в...
Повече произшествия с велосипедисти
Все повече велосипедисти претърпяват произшествия на пътя. За да ограничи подобни инциденти...
Потвърдено: Няма ебола в Македония
Починалият в Македония британец не е бил болен от ебола. Пробите му са отрицателни. Той е имал...
Лъвче с български корени се роди в Сараево
Стотици деца се наредиха на опашка пред зоопарка в Сараево, за да видят първото родено там лъвче....