Протест

Все по-млади българки носят човешки папилома вирус

Рейтинг:
1 0
Причината е, че тийнеджърите започват полов живот все по-рано и често сменят партньорите си

Причинителят на рак на шийката на матката – човешкият папилома вирус, се открива във все по-млади българки. Момичета на по 13-14 години вече са мои пациентки, заяви в предаването "Усещане за жена" по TV7 д-р Мая Василева. Според нея причината за тази негативна тенденция е фактът, че се снижава възрастта, в която тийнейджърите започват да водят полов живот, често сменят партньорите си и правят секс без предпазни средства.

Едва 30% от носителките на високорисковия папилома вирус развиват рак в рамките на 10 години. Една от причините за появата на тежкото заболяване е пушенето, което води до задържане на вируса в клетките.

Обикновено пикът на болестта е между 30 и 45 години при жените. Най-младата пациентка с рак обаче е на 22. Има дълъг предраков период, в който има възможност да се приложат различни терапии и жената да бъде излекувана напълно. Ако болестта се хване навреме, има възможност организмът да се пребори сам с вируса. Това става със здравословен начин на живот – спорт, правилно хранене и отказване от цигарите.

За да си спестите много неприятности, посещавайте редовно вашия гинеколог и всяка година правете цитонамазка дори и да нямате оплаквания, посъветва д-р Василева. В Европа по този начин процентът на болестта е сведен до минимум. У нас обаче пациентките идват, когато имат оплаквания. Много жени не ходят на лекар в продължение на 10-15 години и търсят специалист, когато започнат да навлизат в климактериума. Такова закъснение обаче може да е фатално, твърди лекарката.

Човешкият папилома вирус се предава от партньора. Мъжете обаче не боледуват, но могат да си направят тест, който да докаже дали са носители на вируса. Изследването е много важно, защото по този начин мъжът ще предпази любимите си хора от неприятности. Трябва да се знае, че бременната жена може да предаде болестта и на детето си или да загуби бебето, допълни експертът.

Тя препоръча ваксините срещу човешкия папилома вирус. Те обаче трябва да се поставят на момичета, които все още не са започнали полов живот.

Всички съвети на д-р Мая Василева можете да чуете във видеото към предаването "Усещане за жена".

Русия изтегля военни от украинската граница
Русия изтегля войските си от границата с Украйна. Президентът Владимир Путин е наредил военните...
Над 100 хил. българи имат артритни проблеми
Отбелязваме Световния ден за борба с артрита. Ревматичните болести са най-голямата група хронични...
Младите българи мислят за кариера, а не за деца
Младите българи залагат на кариерата и не мислят за деца. Това показва проучване за основните...
116 български района са застрашени от потопи
116 района в страната са застрашени от потопи, сочат предварителни оценки, обобщени от...
Втори тайфун за седмица удари Япония
Втори тайфун в рамките на една седмица удари южния японски остров Окинава. Пострадаха повече от 35...