Щети за милиони след бедствието във Варна

Рейтинг:
1 0
Кал и тиня още дълго ще газят хората в най-пострадалия район

Три денонощия след бедствието във варненския квартал "Аспарухово" ситуацията се нормализира. Около 200 домакинства са отводнени, собствениците им обаче дълго ще газят кал и тиня в домовете си. Сметопочистващите фирми не почиват и почти денонощно извозват отпадъци.

Държавата финансово ще подкрепя с петкратния размер на гарантирания минимален доход 325 лева всички, които са идентифицирани от административните екипи и имат нужда от подкрепа. Те трябва да подадат заявления до регионалната дирекция.

За пострадалите семейства тези пари безспорно са помощ. Но каква ще е съдбата за собствениците на леки автомобили? На улица "Моряшка" във варненския квартал "Аспарухово" всички коли бяха отнесени. Голяма част от тях нямат застраховка. Други собственици се оплакват, че застрахователите или не вдигат телефона, или отказват да направят оглед. На трети е казано, че щета при природно бедствие не е включена в застрахователната полица.

От щаба на общината съобщават, че в разчистването на "Аспарухово" участват 9 големи и 6 малки багера, 6 фадроми, 16 камиона за извозване на кал, 15 моторни резачки за клони, 4 крана и 20 самосвала. С машини помага и Община Бургас.

Продължава обаче издирването на изчезнали. Сред тях са две деца на 3 и 6 г., както и възрастен мъж. Последното открито тяло е на 50-годишната Зейнеб. Още в петък бе намерен удавен 63-годишният Юлиян Бошнаков. Звачера близките изпратиха останалите жертви: 60-годишен мъж, 5 жени и две братовчедчета - момче на 13 г. и момиче на 8 г.

Една от жертвите е майката на 4 деца Тодорка Стефанова от порутената ул. "Горна студена". Жената е понесена от огромната вълна.

Хората в най-пострадалата ромска махала питат дали отпуснатите 325 лева ще стигнат да изградят наново своите домове. Отделно трябват пари за дрехи, за храна и за възстановяване на личните документи, каквито вече никой в махалата няма.

Музикалното лято стъпи в Стара Загора
Музикалното лято на България стъпи тази вечер в Стара Загора - с голям концерт на едни от...
Искра Михайлова оглави комисия в ЕП
Евродепутатът от ДПС/АЛДЕ и доскорошен министър на околната среда и водите Искра Михайлова бе...
13 години затвор за убиеца на бивша стюардеса
13 години затвор получи убиеца на бившата стюардеса Анастасия Илиева. За жестокото убийство на леля...
Опасен химикал хвърли Русе в паника
Екологично замърсяване хвърли в паника русенци. Опасното вещество гудрон, което се отделя при...
От години изсичали гората над "Аспарухово"
Бедственото положение в "Аспарухово" остава. Жители на варненския квартал протестираха срещу...