Тестват ваксина срещу инфаркт

Рейтинг:
1 0
Иновативният метод е основан на генното инженерство

Медицинската наука направи нов опит в борбата срещу рисковете от инфаркт. Учени от Харвардския институт създадоха ваксина срещу сърдечните пристъпи. Според тях тя намалява риска от инфаркт до 90%.

Хапчета с концентрат от черен шоколад, ябълки, захарна тръстика или син скорпион - учените не се отказват да търсят "лекарството чудо" за здраво сърце. Сега на прицел на генното инженерство е ваксина с антитяло за нисък холестерол.

"Идеята е много иновативна. Такъв тип антитяло би имало голям ефект", категоричен е доц. Иво Петров, председател на Дружеството по кардиология в България. Пет са рисковите фактори за инфаркта, припомнят медиците. За решението на инфаркта остават още 5 рискови фактора.

"На първо място е тютюнопушенето, високо кръвно, захарен диабет, обездвижване и наднормено тегло. Има и фактор наследственост", уточнява доц. д-р Добри Хазърбасанов, инвазивен кардиолог от МБАЛ "Софиямед".

У нас борбата с холестерола е част и от международно проучване за нови медикаменти. В него участват над 12 университетски болници. Всеки, който хронично не успява да намали лошите мазнини, може да се включи в безплатната програма. На пациента се поставя инжекция с антитяло, което е устойчиво цяла седмица.

Ваксината на харвардските учени вече е тествана върху мишки, а резултатите са положителни. Ако следващите тестове са успешни, се очаква лекарството да е достъпно за пациентите в близките 10 години. Дотогава българските лекари препоръчват като ваксина редовен спорт и стриктно спазване на поговорката "По една ябълка на ден, за да стои лекарят далеч от мен". 

Птица фиш се засели в Атанасовското езеро
Птица фиш за първи път гнезди в България. Орнитолози са засекли женска с нелетящо малко да се храни...
Ретро ритъм на морето с The Smugglers Collective
Tози петък, 11 юли, от 23:00 ч., Свети Влас ще бъде изпълнен със забавна и романтична винтидж...
Бяла лястовица донесе надежда край границата
Бяла лястовица зарадва с появата си жителите на боляровското село Крайново. Първи я е забелязал...
Актуализират бюджета на НЗОК
Предложението за актуализация на парите за здраве тръгва към Министерския съвет (МС). Това става...
Чобанов: Инвеститорите имат доверие на България
Българската общественост е наясно, че държавата стои зад банковия сектор и го подкрепя с всички...