Учени доказаха: Щастието се купува с пари

Рейтинг:
0 2
Източник: БГНЕС
Хората, които харчат повече, са по-щастливи от стиснатите

Учени от Университета в Кеймбридж доказаха, че и щастието може да се купи с пари.

В последното си проучване те са установили, че хората, които харчат пари за продукти, изразяващи тяхната индивидуалност, са по-щастливи от останалите, пише британският в. „Индипендънт“.

Изследването, което се изследва 77 000 трансакции на 625 доброволци, определя харчовете в различни категории, определени на базата на т. нар. „големи пет“ личностни характеристики – отвореност към нови преживявания, добросъвестност, екстровертност, любезност и невротизъм, съобщи БГНЕС.

Например харчовете за хранене в ресторант се причисляват към графата на екстровертните и импулсивните, докато разходите за домашни любимци попадат в категорията на любезните. След като ги класифицират учените съпоставят харчовете с характерите на участниците. Така те са установили, че хората, които харчат повече пари за неща, които отговарят на тяхната индивидуалност, са по-щастливи. Джо Гладстоун, един от авторите на изследването, заяви, че харченето на пари наистина може да увеличи щастието ни, когато то е за стоки и услуги, които отговарят на нашия характер и така се задоволяват нашите психологически нужди.

Сандра Матц от Университета в Кеймбридж, която също участва в проучването, допълва, че даването на пари за продукти може да се окаже наистина важно. „Нашите открития предполагат, че харченето на пари за продукти, които помагат да изразим себе си като личности, може да се окаже също толкова важно за нашето щастие като това да намерим правилната работа, правилното място за живот или дори правилния партньор и приятели“, посочва тя.

Кола падна в река от 10 м височина
Лек автомобил "Рено Сценик" излетя от пътя Гоце Делчев-Банско и падна от 10-ина метра височина в...
Цар Киро сипе закани срещу журналисти
"Вие сте нагли, нахални, махайте се и внимавайте какво ще ви се случи", заплаши Кирил Рашков...
Борисов: Не е фатално, че бежанците минават границата
Министър-председателят Бойко Борисов смята, че не е фатално, ако бежанците пробият някъде оградата...
Атентаторите от Париж готвели кървав акт на Евро 2016
Терористичната клетка, която е извършила нападенията в Париж и Брюксел, е планирала нападения и по...
На македонската граница става страшно!
15 македонски полицаи са ранени, петима от които са в тежко състояние. Всички те пострадаха при...