ЦИК одобри правилата за гласуване на 25 октомври

Рейтинг:
0 1
Освен избори за местна управа, ще се проведе и Референдум

ЦИК одобри хронограмата за предстоящите избори и правилата за гласуване на 25 октомври. Тогава освен избори за местна управа, ще се проведе и Референдум.

След като вчера президентът издаде указ, с който насрочва датата 25 октомври за изборите две в едно, днес Централната избирателна комисия започна усилената подготовка за вота наесен. На 25 октомври ще гласуваме с четири бюлетини. За кмет, за общински съветници, за кметове на общини- в големите градове. Отделно-четвъртата бюлетина ще е с въпроса, който депутатите одобриха на насрочения от президента Референдум- "Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при провеждането на изборите и референдумите?" Знаете останалите два въпроса- да има ли задължително гласуване и да се избират ли част от депутатите мажоритарно бяха бламирани от парламента .

Заради тежкия вот - с четирите бюлетини, преди време имаше въпросителна -ще се справи ли печатницата на БНБ с отпечатването на изборните книжа. По предварителни  разчети за вота на 25 октомври ще са необходими поне 20 млн. бюлетини.

За отпечатването им ще се  използва специална хартия. Освен това като гаранция срещу измами, съгласно утвърдените от ЦИК преди броени дни образци, бюлетините ще имат серийни номера, които трябва да отговарят на същите такива на кочана след откъсването им от него. Според Изборния кодекс само печатницата на БНБ има право да изготвя изборни документи, те трябва да са със защита като на ценни книжа.

Тепърва ЦИК ще разяснява правилата за гласуване, правото на избирателя и задълженията му. Както и на какви условия трябва да отговарят  кандидатите за кмет на населено място, за общински съветник и за кмет на община. А и вече усилено се правят проверки за така наречения изборен туризъм и рязкото нарастване на адресни регистрации в определени населени места, месеци преди вота.

Все още обаче остава проблемът с така наречените мъртви души в избирателните списъци.

Традициите за Деня на влюбените по света
Дори и ако ви става лошо от ревливите песни и розовите плюшени играчки, които се раздават на Свети...
Жълт код за силен вятър в Източна България
Предупреждение жълт код за силен вятър е обявен в 8 области на страната за 13 февруари. Вятър с...
Започват масови проверки за наличие на винетки
Започват проверки на пътна полиция на територията на цялата страна. Униформените служители ще...
Чудотворната икона на Богородица отново в Созопол
На 13 февруари в Созопол, на площад "Кан Крум", пред храма "Св. Св. Кирил и Методий", на скромна...
Иван Евстатиев остава в ареста
Съдия Диана Стателова от Районен съд Панагюрище постанови за втори път най-тежката мярка за...