Откриват модерен образователно-спортен комплекс през септември

Рейтинг:
2 3
Стойността на амбициозния проект по британски стандарт е близо 35 млн. лева

Откриват учебно заведение за деца от 2-годишна възраст до завършването им. Това ще стане през септември в София. Комплексът ще предлага обучение по британски стандарт и съоръжения за спорт. Учениците ще разполагат дори със зали за масаж, възстановяване и релакс. Стойността на проекта е близо 35 милиона лева. Комплексът е разположен на над 24 хиляди квадратни метра площ.

"Този проект надхвърли очакванията ми по амбициозност. Все пак трябва да започнем отнякъде да даваме условия за нашите деца, такива, каквито се дават в повечето страни от ЕС", коментира министърът на спорта Красен Кралев, който участва в церемонията по първа копка. Предвиждат зали за всякакъв вид спорт - от футбол, баскетбол и волейбол до бойни изкуства, лека атлетика, танци и тенис. Ще има кабинети по шев и кройка, готварство и грънчарство. И още - зала за сценични изкуства и прожекции с гримьорни, съблекални и апаратна.

"Училището покрива държавните образователни изисквания, както на Република България, така и на Великобритания", каза Сара Райли, временно изпълняващ длъжността посланик на Великобритания. Тази есен първият учебен звънец ще бие за 250 деца от частно училище. Общият капацитет на комплекса е за 750 души, но държавен прием няма. Комплексът ще бъде изграден с кредит и държавата няма никакво участие.

"Става въпрос за кредит, който спортно-образователен комплекс "Лозенец" има от програмата "Джесика". Ние държавно финансиране нямаме, а имаме кредит, който изплащаме", добави Кремена Пенева, изп.-директор на комплекса.

Как държавата да подходи към разликите в частните и държавните училища е дискусия, която ще се води в парламента. Засега спортните зали в комплекса ще се ползват от външни лица, само когато в тях няма занятия. Иначе всяка година комплексът ще приема по три деца, отличени със стипендия за успехи в математиката, изкуството или спорта.

Предлагат намаляване на таксите за пенсионните фондове
Таксите на пенсионните фондове да бъдат намалени, а възможностите за инвестиции във фирми, свързани...
Издирват двама българи в Непал
Външното министерство все още няма връзка с двама българи в Непал. Последно контакт със...
БЧК в готовност да изпрати спасители в Непал
От Българския червен кръст съобщиха, че имат готовност да изпратят спасителни екипи с кучета в...
Катаджии от Пловдив прикривали убиец на пътя
Катаджии от полицията в Пловдив са участвали в схема, чрез която е прикрит шофьор, убил човек на...
Падат лимитите в онкологиите
Падат лимитите в онкологиите, съобщи след заседанието на надзора на Здравната каса директорът й д-р...