Протест

Проблеми за епилептиците в България

Рейтинг:
1 0
Липсват ключови лекарства, които не се предлагат в родната аптечна мрежа

След 15 години молби, Асоциацията на родителите на деца с епилепсия получава помещение, в което специално обучен персонал да работи с деца и възрастни. То обаче е в окаяно състояние и се нуждае от спешен ремонт, за да може да се използва.

Помещението е бивш партиен клуб. Пространството е напълно достатъчно, за да се осигурят нуждите на децата с епилепсия.

"Тук сме предвидили да има 20 деца до 18 години и други 20 човека над тази възраст. Тук ще получат психосоциална рехабилитация, което означава да получат умения. Ще работи психолог с тях, ще работи логопед с тях, ще има ресурсно подпомагане, социален работник, така че ще има хора, които ще се грижат за тях, ще има и медицинско лице", казва председателят на Асоциацията на родители на деца с епилепсия Веска Събева.

Първи на апела за помощ се отзовава архитект, който безплатно изготвя план за реновиране на помещението. Все още са нужни обаче близо 50 хил. лв.

"При нас има изисквания специално в посока безопасност, така както се прави по света. Трябва подът да бъде безопасен, трябва да бъдат стените да бъдат безопасни и за това тук ще трябва много сериозен финансов ресурс, за да може да обезпечим тази безопасност на децата", категорична е Събева.

Отворена е дарителска сметка за набиране на средства за ремонт, а днес бе направена и благотворителна изложба на рисунки и шалове, които са дело на децата с епилепсия.

"Мисля, че всеки, който желае, би могъл да дойде и да си закупи нещо и по този начин той да дари нещо в организацията", добавя тя.

Освен Дневния център, проблем за епилептиците в България е и липсата на ключови лекарства, които не се предлагат в аптечната мрежа. В края на годината от аптечната мрежа ще бъде изтеглен и единственият медикамент, което ще направи ситуацията още по-критична.

Всяка година нови 40 000 случаи на онкоболни
Всяка година между 35 000 и 40 000 са новите случаи на онкоболни в страната. За част от тях...
КТБ е в ръцете на политиците
Решението за съдбата на КТБ е изцяло политическо. В тази ситуация БСП видя шанс да атакува ГЕРБ, а...
АБВ: Ще подкрепим само коалиция ГЕРБ-БСП
АБВ би подкрепила коалиция на Националното съгласие, чиито две основни оси са най-големите лява и...
Осъдиха Чеци на доживотен затвор (СНИМКИ + ВИДЕО)
Николай Русинов – Чеци получи присъда от доживотен затвор за убийството на Яна Кръстева в...
КНСБ прогнозира енергийна криза
Енергийна криза и по-скъп ток още от следващата година. Мрачната прогнозата е на експерти и...