Протест

Властите в Ирак си върнаха ключова рафинерия

Рейтинг:
0 0
ИДИЛ обаче все още контролират Байджи, както и много други населени места на север от Багдад

Властите в Ирак обявиха, че вече са си върнали контрола над петролната рафинерия край северния град Байджи. В последните дни там се водеха ожесточени сражения, а част от комплекса беше запален. Бойците на Ислямска държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ) обаче все още контролират самия град Байджи, както и много други населени места на север от Багдад.

Видео запис показва скандалните действия на няколко иракски войници. Действието се развива в западните покрайнини на Багдад. Върху бронирания автомобил са проснати телата на няколко бойци. Войниците крещят "Вижте ги, вижте ги тези сводници от Ислямска държава в Ирак и Леванта".

Недалеч други иракски войници се сражават с бунтовниците. В последните дни информацията за случващото е противоречива. Постоянно се появяват едни твърдения, които после се опровергават и не е ясно кой какво контролира. Знаем само, че командирите на армията на Ирак са насочили всичките си усилия за подсилване на подстъпите към столицата Багдад. По улиците на града има пропускателни пунктове, но не и тежка артилерия.

Край пътя на запад от Багдад има окопи, прокопани от войниците, за да спират офанзивата на ИДИЛ, които са отворили няколко фронта. Изглежда обаче, че тези усилия не са достатъчни - има упадък в морала, бойният дух на армията е на високо ниво в момента.

Доказателство за това са зачестилите случаи на дезертиране. В нормален делничен ден главна пътна артерия е пълна с коли, а задръстванията са километрични. Сега минават само военни камиони, но не се виждат никакви танкове.

Над летището на Багдад кръжат два хеликоптера. Това е една от стратегическите цели на ИДИЛ. Преди няколко години там се водеха ожесточени сражения с участието на американски войници.

В покрайнините Абу Гхраиб тук-там има смели улични търговци, които рискуват живота си с присъствието си на тези изоставени пазари. Купувачи липсват, а това някога процъфтяващо място бавно се превръща в пустош.

Войниците не ни обясняват каква заплаха ни очаква, ако продължим след крайната точка, до която се пускат хора. Но снимки, които заливат интернет, ни подсказват какво се случва.

Войници от иракската армия са облечени в цивилни дрехи. На снимките се виждат и техните документи. По лицата им се чете страх. На следващите кадри разбираме защо. Всички до един са екзекутирани. Не е учудващо, че такива материали допълнително всяват страх във войниците. Затова и много от постовете се предават почти без никаква съпротива. Обратно - на входа на Багдад виждаме, че мерките за сигурност са драконовски.

В продължение на 20 минути ни проверяват документите. Това е повече дори от процедурата на летището. И въпреки това прави впечатление, че няма тежко въоръжение. Войниците имат пистолети и автомати, но не и по-сериозна техника. Ако джихадистите от ИДИЛ стигнат до тях, въобще не е ясно, дали ще бъдат отблъснати.

Джоли стана почетна дама на британската кралицата
Анджелина Джоли прие титлата почетна дама на британската кралица Елизабет. Отличието се дава на...
Протест срещу застрояването на Карадере
Протест на природозащитни организации срещу строеж в местността Карадере пред президентството....
Алкохолно натравяне убило британеца в Скопие
Смъртта на британеца, починал в Клиника за инфекциозни заболявания в Скопие, може да е настъпила от...
Ислямска държава вербува млади момичета във Facebook
Повече от 12 000 души може да загинат, ако Ислямска държава превземе Кобане. Това предупреди ООН и...
Труп изплува след наводненията в Генуа
Един човек загина при наводнения в италианския град Генуа. Пороите, предизвикани от силни бури,...