Протест

Социалните щети от конфликта в Сирия

Рейтинг:
2 0
Докато стратегическия център Хомс бавно възстановява щетите, местните са убедени, че на социално ниво травмите са непоправими

С края на бойните действия в бившата крепост на бунтовниците, много от жителите на Хомс се завърнаха в града, просто за да установят, че техните домове са разрушени. Докато губернаторът на Хомс говори за помирение, много други не чувстват нищо друго освен гняв.

Екипите започнаха да почистват руините в стария град на Хомс. Жителите на града се завръщат, за да заварят пълен апокалипсис. Техните домове са напълно разрушени. Надя Обеид – сирийска християнка, ни води в нейното жилище.

"17 години ни отне да построим това. Всичко е разрушено. Те разрушиха всичко", разказва жената.

Надя, съпругът й Джордж и трите им деца са принудени да напуснат, когато в града започват бойните действия. Бунтовниците са използвали къщата им. Всичко вътре е съсипано. Дъщерята Амеера се опитва да открие поне някои от своите вещи в хаоса на нейната стая.

Тази част на града беше под контрола на бунтовниците през последните две години. Правителствените сили бомбардираха техните позиции. След споразумение с правителството този месец въстаниците напуснаха града.

Хората се опитват да спасят колкото се може повече от техните вещи. Много от тях са загубили почти всичко, което имат и не знаят, че не могат да разчитат на почти никаква помощ за възстановяването на щетите.

Губернаторът на Хомс казва, че боевете вече са зад гърба им, а сега е време за обединение и възстановяване. Но според Надя съвместният живот на мюсюлмани и християни вече няма да бъде лесен. Защо?

"Защото всички страдаме. И мюсюлманите и християните. И дълбокото чувство, което имаме е, че ние страдаме заради тях, а те страдат заради нас."

Надя и нейното семейство е толкова заето с почистването на дома им, че никой не мисли за отмъщение. Но едно е ясно, хората в Хомс ще възстановят физическите щети от войната, социалната травма от войната, ще трябва дълго да бъде лекувана.

Показен разстрел в столицата заради паркомясто (СНИМКИ+ВИДЕО)
Показно убийство в София. Мъж на 38 години е бил разстрелян в столичния кв. "Крива Река" от...
Майкъл Джексън заработил посмъртно $140 млн. за 2014 г.
Кралят на попмузиката Майкъл Джексън за втора поредна година оглави класацията на списание "Форбс"...
Започна Азиатско-европейският форум в Милано
В италианския град Милано се провежда десетата среща на върха на страните членки на...
Путин обеща: Няма да има газова криза в Европа
Няма да има проблеми от руска страна за доставките на газ за Европа. Това заяви президентът на...
Строителите чакат 1 млрд. лв. от държавата
Всяка втора фирма има задължения към свои партньори и доставчици, а 70% от сделките в...