Протест

Ексклузивни кадри от разпити на радикална групировка в Сирия

Рейтинг:
0 0
CNN показва видео от екзекуция на цивилни граждани

Постоянните членки на Съвета за сигурност на ООН са все по-близо до приемане на резолюцията за хуманитарната ситуация в Сирия. С документа ще се разширят правомощията на хуманитарните агенции и те ще могат да осъществяват трансгранична дейност. Докато дипломатите все още преговарят по точките на резолюцията, CNN се сдоби с ексклузивен видео материал, който показва престъпленията на една от най-радикалните военни групировки - Ислямска държава в Ирак и Леванта. Записите показват разпити и мъчения на сирийски граждани, обвинени, че подриват дейността на ислямистката групировка. Някои от кадрите са шокиращи.

На колко години си - пита глас зад кадър. Роден съм през 1980 г., отговаря мъжът с превръзка на очите. Добавя, че е лекар и се казва Басим. Женен - с две деца.

Искаш ли да ги видиш отново, заплашва разпитващият. Басим прави пауза, докато събира мислите си. Отговаряй бързо! Чудиш се как да ни излъжеш ли? - изпуска нервите си непознатият.

Този запис е един от общо осем, които документират разпитите на сирийски граждани, обвинени в подриване на дейността на радикална групировка. Разпитващите говорят със специфичен диалект, характерен за някои райони на Ирак. Разпитите се провеждат в град Ал баб, разположен на североизток от Алепо.

От разговорите става ясно, че хората, които провеждат разпитите, не са свързани с режима на Башар ал Асад, а са членове на радикалната организация Ислямска държава в Ирак и Леванта. Не е ясно какво се случва с мъжете след разпитите, но едно шокиращо видео може би дава отговор на въпроса.

В началото на 2013 г. джихадистката група засили позициите си в някои области в Северна Сирия. В населените места под неин контрол екстремистите наложиха строги правила на поведение, провеждаха публични линчувания и екзекуции и воюваха с други опозиционни групи, както и с войската на режима на Башар ал Асад. Организацията е близка до Ал Кайда, но наскоро дори водачът на терористичната мрежа Айман ал Зауахири призова лидерите на джихадистката организация да се изтеглят от Сирия.

В разпитите не се споменава никъде името на Башар Асад и неговия режим. Въпросите са насочени към дейността на други опозиционни организации и отношението на местните към каузата на ислямисткото движение.

Кой трие символите на организацията ни от стените по улиците, продължава разпитващият. "Кълна се, че не знам! Бог ми е свидетел", отговаря мъжът, който се представя като Мохамед.

Какво се говори за нас тук в града? Казвай само истината, за да се спасиш!

Винаги ще говоря истината, дори да загубя главата си,
казва пък този мъж - Мустафа.

Записите, с които се сдоби CNN на сирийски активисти, са били открити в резиденцията на мъж, известен като Абу Ахмед Ал Ираки или Иракчанина. Според някои той е един от водачите на Ислямска държава в Ирак и Леванта. В едно от сраженията с бунтовниците, той бил принуден да се оттегли и така записите били открити. На някои от тях присъства млада жена, която Абу Ахмед лично обучава да стреля с автомат Калашников.

Дръж го стабилно, насочва я радикалният лидер.

Не е ясно какво се случва с мъжете, но друго видео подсказва, че вероятно последствията за тях са били трагични. Това е публична екзекуция. 14 мъже са поставени на колене на ръба на масов гроб. Кадрите, които следват, не могат да бъдат показвани по телевизията. Всички мъже са хладнокръвно убити.

20 хил. кюрди на протест срещу Ислямска държава
Над 20 хил. кюрди протестираха срещу Ислямска държава в Германия. Демонстрацията в...
Повече произшествия с велосипедисти
Все повече велосипедисти претърпяват произшествия на пътя. За да ограничи подобни инциденти...
Потвърдено: Няма ебола в Македония
Починалият в Македония британец не е бил болен от ебола. Пробите му са отрицателни. Той е имал...
Лъвче с български корени се роди в Сараево
Стотици деца се наредиха на опашка пред зоопарка в Сараево, за да видят първото родено там лъвче....
Facebook принуди 114-годишна да излъже за възрастта си
114-годишна американка излъга за възрастта си, за да си направи Facebook профил. Причината -...