Протест

22-ма бежанци помагат във Варна и Добрич

Рейтинг:
0 0
Заради липса на статут са отпаднали 40 желаещи да помогнат

22-ма бежанци от лагера в Харманли заминават днес да помагат като доброволци на пострадалите от бедствието във Варна и Добрич. Желаещите са много повече, но според условията трябва да имат получен статут на бежанец.

51-годишният сириец Исмаил Шарха е един от първите записали се в списъка като доброволец. Пенсионираният офицер от военновъздушните сили в Сирия казва, че помощта е от сърце и не иска нищо в замяна.

"Помагам, защото и ние сме страдали в Сирия и много хора ни помогнаха. Когато чухме за трагедията във Варна и Добрич решихме да помогнем. Така сме възпитани - да помагаме на нуждаещите се, без да очакваме нещо в замяна", казва Исмаил Шарха.

Още много бежанци искат да помагат на пострадалите от наводненията, но не могат да напуснат лагера, защото нямат статут. Такъв е Мохамед Абдулла, който е съгласен да работи дори и под охрана.

"Ние видяхме тежки ситуации и съчувстваме на бедстващите. Човек не може да не помогне, като вижда тази ситуация и тези страдащи хора", категоричен е Мохамед Абдулла.

Заради липсата на статут, от предварително изготвения списък са отпаднали около 40 бежанци. Според директора на лагера компромис не може да бъде направен.

"Право да работят в България имат само тези, които са български граждани. Тези, които са със статут, са български граждани с всички последствия, а тези, които не са получили статут, нямат право да работят", обясни Марко Петров, директор на бежанския лагер в Харманли.

Доброволците ще помагат при разчистването и възстановяването на пострадалите от наводненията райони колкото е необходимо. Те ще заминат с автобус, осигурен от БЧК. Червеният кръст ще осигури и храна, а настаняването е поето от фондацията на Янк Бари.

Безумие - глобиха сакат просяк с 300 лв.
Пловдивските власти глобиха с 300 лв. гражданина Иван Димитров, защото просил пари до църква,...
Доктор Ху си пада по садо-мазо (СНИМКИ)
Звездата от британския сериал "Доктор Ху" Мат Смит си пада по садо-мазо изпълнения в...
Атрактивна авиопрограма по повод 102 годни ВВС
След половин час на летище "Враждебна" в столицата започва грандиозно авиошоу по повод 102-ата...
Кафене сервира отпадъци на клиентите си
Кафене предлага храни и напитки, взети директно от отпадъците на супермаркетите или ресторантите,...
Жена оцеля с нож в черепа (ВИДЕО 18+)
Млада жена оцеля със забит кухненски нож в главата. Въпреки че острието е навлязло на няколко...