Орешарски: Няма да признаем референдума в Крим

Рейтинг:
2 6
Източник: БГНЕС
Приоритет пред България е защитата на малцинството ни в Украйна, заяви премиерът

Нашата позиция в ситуацията с Украйна е фокусирана около няколко принципа - на първо място на подкрепа за българското национално малцинство, което е от най малко 250 хил. души. Затова и българският външен министър Кристиан Вигенин посети Киев, каза премиерът Пламен Орешарски на редовната си среща с граждани в Гранитна зала на Министерски съвет (МС).

Ние се обявяваме за териториалната цялост на Украйна, добави той. В договор от 1994 г., подписан от повечето велики сили, Украйна предоставя ядрения си арсенал за гарантиране на териториалната си цялост, уточни той. Ние искаме украинските власти да водят политика за намаляване на напрежението и за спазване правата на всички граждани, без значение от какво малцинство са, каза премиерът. Случващото се в Украйна има предистория, има и много допуснати грешки от всички участващи страни, които имат отношение към този казус, допълни премиерът.

Предстоящият референдум в Крим за отделяне от Украйна е незаконосъобразен, заяви Орешарски. Следим ситуацията в Украйна и към настоящия момент няма оптимистични новини. Другата седмица, на Срещата на върха в Брюксел, ще се обсъжда ответна реакция на Европейския съюз (ЕС) за случващото се в Крим. Това е сериозно изпитание, защото нашата страна е сред държавите, които биха претърпели най-големи икономически щети от санкции към Русия.

Ще търсим начин за намиране на дипломатически решение за изход от кризата в Украйна и да не се стига до налагане на санкции, каза премиерът. Новото правителство в Украйна е избрано от същия парламент, който поддържаше и старото правителство, каза Орешарски, запитан защо външният министър Вигенин е изразил подкрепа към новата власт в страната, като е посетил украинската столица.

В същия ден в Киев беше и държавният секретар на САЩ Джон Кери, а няколко дни по-късно представители на Украйна бяха в Брюксел за официална визита, каза премиерът. Не е моя работа да коментирам настроенията на украинското общество и неговото представителство в парламента и кои правителства подкрепя, каза Орешарски.

добави коментар
Gergana
Gergana
Найдобрата защита на българите в Крим е ДА ПРИЗНАЕМ РЕФЕРЕНДУМА, КРИМ ДА ИДЕ КЪМ РУСИЯ И СЪНАРОДНИЦИТЕ НИ ДА БЪДАТ В БЕЗОПАСНОСТ С ПРИЗНАТИ МАЛЦИНСТВЕНИ ПРАВА КАТО МНОГОТО МАЛЦИНСТВА В РУСИЯ, ИНАЧЕ НОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО В УКРАЙНА ЩЕ ИМ РАЗКАТАЕ ФАМИЛИЯТА. ВПРОЧЕМ, ТАКАВА Е ВОЛЯТА И НА САМИТЕ БЪЛГАРИ В КРИМ, И НА БЪЛГАРИТЕ ОТ УКРАЙНА, ТАКА ЩЕ ГЛАСУВАТ И НА РЕФЕРЕНДУМА-ЩЕ ВЪРВИМ ПРОТИВ ЖЕЛАНИЕТО ИМ ЛИ?
Huntur
Huntur
Правилна позиция на министър - председателя!
Huntur
Huntur
Нормално, трябва да се погрижим за нашите там!
преглед на всички коментари (3)
Гаджето на Мик Джагър се самоуби
Приятелката на Мик Джагър, американската модна дизайнерка Лорън Скот беше намерена мъртва в...
Задържаха кмета на Тетевен
Служители на ДАНС са арестували кмета на община Тетевен - Милен Милев и заместниците му, съобщи...
18 март
София
В момента
Облачно
11°C
Днес
Слънчево
Min: 6°C
Max: 20°C
Утре
Разкъсана облачност
Min: 4°C
Max: 21°C
18 март
Точно преди 10 г. България става член на НАТО. Северноатлантическият договор е ратифициран с 226 гласа за и само 4 против от депутатите в 39-ото...