Протест

Парламентът отхвърли третия вот на недоверие

Рейтинг:
4 3
Източник: БГНЕС
93 депутати гласуваха "за", а 116 – против. 8 народни представители се въздържаха

Кабинетът оцеля и при третия вот на недоверие, поискан от ГЕРБ заради проблемите в сектор "Сигурност". Общо 217 народни представители гласуваха - 93 бяха "за", 116 – "против" и осем -"въздържали се". Малко след като обявиха резултата на балкона в пленарната зала се появиха група протестиращи. Това събитие стана повод за нова разправия между депутатите.

След като половин час чакаха депутатите да се карат по седмичната си програма, премиерът и министрите му заеха местата си. Резултатът от гласуването не ги изненада. За разлика от протестната акция от балкона над главите им. Няколко жени разпънаха плакат с надпис "Оставка".

След като изчака квесторите да си свършат работа, премиерът Пламен Орешарски и вътрешният министър Цветлин Йовчев отново определиха вота като абсурден.

Гласуването се проведе в отсъствието на Волен Сидеров. Останалите партийни лидери бяха в зала. Управляващите изпратиха остри критики по адрес на бившия МВР-министър, но опозицията се оказа доволна от вота.

Така искането на оставка завърши без последствия за кабинета. Последствията вероятно ще са за гербера Александър Ненков, който поканил протестиращите в сградата на парламента. Наказания грозят и квестора, който отговарял за реда на балкона по това време.

Въпреки поредния неуспех, опозицията не се отказва и готви следващ вот на недоверие. Все още обаче не е ясна неговата тема.


На днешното заседание депутатите отхвърлиха и идеята за задължително гласуване.

Това стана на петия час от обсъждането и приемането на новия Изборен кодекс на второ четене в пленарна зала. 55 народни представители гласуваха "за" предложението на ГЕРБ за задължителен вот, 100 бяха "против", а шестима се въздържаха.

Заради кратките срокове народните представители ударно приемат текстовете и си удължиха работното време до 19 ч. Разправии, скандали, процедурни хватки и лични нападки съпътстват приемането на текстовете от новия изборен закон. От ГЕРБ попитаха нов Кодекс ли приемат депутатите или поправят закона на Фидосова.

"Кодексът на ГЕРБ и на госпожа Фидосова страдаше от такива недъзи, че нямаше как да бъде поправен, та дори с ботокс и с хиалурон. Тук беше необходима сериозна пластична хирургия и затова сме представили пред вас изцяло нов вариант", заяви вносителят на законопроекта Мая Манолова. От пластичната хирургия депутатите скочиха на лични нападки и забележки към начина на водене на заседанието. От ГЕРБ поискаха отлагане на разискванията заради непълен проект.

Вчера (11 февруари), отново след скандал, изборната комисия не можа да приеме всички текстове заради липса на разбирателство между членовете й. Така депутатите приемат текст по текст новия документ, с уговорката, че той е на ръба да влезе в сила за евровота през май.

Новите изборни правила предвиждат присъствие на наблюдатели във всички фази на процеса и на всички заседания на всички изборни комисии, включително трябва да има наблюдатели при въвеждането на резултатите в информационно обслужване и достъп до софтуера на машинното гласуване, което на следващите избори ще се въвежда експериментално.

Petar
Petar
Герберугите пак гредата уцелиха, толкова си могат завалиите. И 100 вота да внесете, няма да падне правителството, избийте си го от кухите глави!
Petar
Petar
"ГЕРБ нямат моралното право да внасят вот на тази тема, защото именно сферата „Сигурност" се оказа най-големият провал на партията ГЕРБ и най-голямото разочарование на гражданите". Тези думи на Станишев описват по най-добрия начин ситуацията!
преглед на всички коментари (2)
Показен разстрел в столицата заради паркомясто (СНИМКИ+ВИДЕО)
Показно убийство в София. Мъж на 38 години е бил разстрелян в столичния кв. "Крива Река" от...
Майкъл Джексън заработил посмъртно $140 млн. за 2014 г.
Кралят на попмузиката Майкъл Джексън за втора поредна година оглави класацията на списание "Форбс"...
Започна Азиатско-европейският форум в Милано
В италианския град Милано се провежда десетата среща на върха на страните членки на...
Путин обеща: Няма да има газова криза в Европа
Няма да има проблеми от руска страна за доставките на газ за Европа. Това заяви президентът на...
Строителите чакат 1 млрд. лв. от държавата
Всяка втора фирма има задължения към свои партньори и доставчици, а 70% от сделките в...