Бракониерството - кървав бизнес за милиарди

Рейтинг:
0 2
Източник: БГНЕС
В Кения само за една година са обити 280 слонове и над 60 носорози

Бракониерството не е спорт, а престъпление към околната среда. В Африка това е особено видимо. Там мащабите му достигат колосални размери заради популациите на екзотични животни, чиито кожи и кост се търгуват за милиони на пазара на черно. Незаконният лов обаче представлява сериозна заплаха за животинските популации.

По данни на Wildlife Service в Кения около 280 слонове и почти 60 носорози са били убити от бракониери  през 2013 г. Правителствената агенция има мисия да запази за човечеството последните останали големи видове и непокътнати места от природата.

Както е известно, слоновете и носорозите стават плячка за бракониерите заради техните бивни и рога. Слоновата кост се използва в масовото производство на сувенири и бижута. Бивните на един слон са на стойност десетки хиляди евро. А азиатските клиенти плащат солидни суми за рог от носорог, който използват за направа на традиционно лекарство, лекуващо почти всичко, според тях.

Бракониери залагат капани, тровят водата в малките водни басейни или просто директно отстрелват животните. За разлика от запалените ловци обаче, те нито търсят тръпка от убийството, нито искат да се сдобият с трофеи за себе си. Мъж - самопризнал се за бракониер, казва, че няма да спре да убива слонове, защото се нуждае от пари, за да издържа семейството си и защото се чувства предаден от правителството.

"Чичо ми беше убит от слон, брат ми беше контузен от биволи, а добитъкът ми беше избит от лъвове. Правителството ми обеща компенсации, но не плати нищо. Така че аз убивам тези животни в отмъщение и няма да спра", казва мъжът от племето масаи. Той отправя тежки обвинения към контролните власти.

"Бракониерството никога няма да спре и дори аз да се откажа, други ще ме заместят, докато има хора в правителството, които работят в комбина с бракониерите, за да извличат ползи за бизнеса си."

По-голямата част от нелегалните ловци вече принадлежат към международно организирани бракониерски синдикати, чиито печалби нарастват с оглед на все по-голямото търсене. В доклад през юни 2013 г. Международният фонд за хуманно отношение към животните (IFAW) е изчислил, че незаконната търговия с диви видове е на стойност най-малко 14 млрд. евро годишно.

Вижте снимки, следващи бракониерите по петите!

Жени се сбиха с полицаи заради екстеншъни
Жените са склонни да направят какво ли не, за да изглеждат добре. Представителки на нежния пол...
20 хил. кюрди на протест срещу Ислямска държава
Над 20 хил. кюрди протестираха срещу Ислямска държава в Германия. Демонстрацията в...
Повече произшествия с велосипедисти
Все повече велосипедисти претърпяват произшествия на пътя. За да ограничи подобни инциденти...
Потвърдено: Няма ебола в Македония
Починалият в Македония британец не е бил болен от ебола. Пробите му са отрицателни. Той е имал...
Лъвче с български корени се роди в Сараево
Стотици деца се наредиха на опашка пред зоопарка в Сараево, за да видят първото родено там лъвче....