Протест

Йемен предупреждава за съюз между Ал Кайда и ислямистите в Ирак

Рейтинг:
0 0
САЩ отхвърлят твърденията, но признават, че чуждестранни бойци помагат на Ислямска държава в Ирак и Леванта

Ситуацията в района на Близкия изток запазва своята взривоопасна критичност. До момента няма данни групировката Ислямска държава в Ирак и Леванта, която превзе няколко града в Ирак през последните дни, да получава помощ от Ал Кайда. Това заявиха представители на американското правителство. В същото време обаче представители на властите в Йемен твърдят точно обратното.

Според властите в Йемен, това е кошмарен сценарий - бойци от групировката Ал Кайда на Арабския полуостров да се присъединят към ислямистите, сражаващи се в Ирак. Те цитират аудиозапис, публикуван тази седмица в YouTube. Той е на Мамун Хатем, който е един от командирите в Ал Кайда на Арабския полуостров. В записа Хатем поздравява бойците от Ислямска държава в Ирак и Леванта за техните победи. Според йеменското правителство, Ал Кайда на Арабския полуостров със сигурност помага на ислямистите в Ирак.

Съединените щати отхвърлят тези твърдения, но признават, че чуждестранни бойци помагат на Ислямска държава в Ирак и Леванта. Хатем има около 30 хил. последователи в
Twitter. Там той публикува различни материали, съдържащи хвалби за ислямистите. Според анализаторите, съюз между двете групировки би представлявал огромна опасност.

Йемен е арена на постоянни сблъсъци с Ал Кайда. Американското посолство в страната е затворено от около два месеца. От 2011 г. Насам Ал Кайда на Арабския полуостров успя да установи контрол върху големи райони от Йемен. Експертите предупреждават, че колкото по-голямо влияние придобиват терористите, толкова по-голяма ще е заплахата за целия свят.

В същото време вече се появиха твърдения, че Ислямска държава в Ирак и Леванта активно помага на Ал Кайда на Арабския полуостров в Йемен.

Путин иска Европа да погаси газовия дълг на Украйна
Руският президент Владимир Путин призова Европа да помогне на Киев да погаси газовите си задължения...
Преговорите между ГЕРБ и "Атака" пред провал
Има вероятност разговорите между ГЕРБ и "Атака" утре (18 октомври) да не се проведат. Причината е,...
Ал Пачино отново на Бродуей
Ал Пачино ще се завърне на Бродуей следващата година, за да участва в постановка на пиеса от Дейвид...
Лео ди Каприо дари $ 2 млн. за опазване на океаните
Леонардо ди Каприо отново показа, че сърцето му е голямо и когато става въпрос за благотворителност...
Ким Чен-ун - доказано жив
Севернокорейският лидер Ким Чен-ун с втора публична поява в рамките на една седмица. Ръководителят...