Протест

Ислямисти атакуват най-голямата петролна рафинерия в Ирак

Рейтинг:
1 0
По последни данни те се намират на около 60 км от столицата Багдад

Ислямисти нападнаха най-голямата петролна рафинерия в Ирак. Това става на фона на нарастващите страхове, че бунтовниците съвсем скоро ще атакуват столицата Багдад. По последни данни, те се намират на около 60 км от града.

Ислямистите атакуваха рафинерията в северния град Байджи с картечен и минометен огън. Те нападнаха едновременно трите входа на огромния комплекс.

Вчера (17 юни) от рафинерията бяха евакуирани всички чуждестранни работници. Тя беше обсадена, откакто сунитските бунтовници от "Ислямска държава в Ирак и Леванта" започнаха военната си офанзива миналата седмица.

В същото време САЩ заявиха, че са готови да продължат диалога с Иран по повод ситуацията в Ирак. От Държавния департамент обаче подчертаха, че подобно партньорство трябва да бъде внимателно обмислено.

"Не става въпрос за военно сътрудничество. Всъщност, ние не смятаме, че фокусът изобщо трябва да е върху военното присъствие в Ирак. Въпреки това, всяка страна, която смята, че Ирак има нужда от единство, а насилието подклажда напрежение в целия регион, споделя нашето мнение", заявява говорителят на Държавния департамент Дженифър Псаки.

На фона на продължаващите размирици, бойци от групировката "Ислямска държава в Ирак и Леванта" отвлякоха 60 чуждестранни работници, сред които 15 турски граждани. Те участвали в строителни работи в иракската провинция Салах ал Дин. В град Мосул миналата седмица при две различни нападения бяха отвлечени 80 турци.

20 хил. кюрди на протест срещу Ислямска държава
Над 20 хил. кюрди протестираха срещу Ислямска държава в Германия. Демонстрацията в...
Повече произшествия с велосипедисти
Все повече велосипедисти претърпяват произшествия на пътя. За да ограничи подобни инциденти...
Потвърдено: Няма ебола в Македония
Починалият в Македония британец не е бил болен от ебола. Пробите му са отрицателни. Той е имал...
Лъвче с български корени се роди в Сараево
Стотици деца се наредиха на опашка пред зоопарка в Сараево, за да видят първото родено там лъвче....
Facebook принуди 114-годишна да излъже за възрастта си
114-годишна американка излъга за възрастта си, за да си направи Facebook профил. Причината -...