Протест

САЩ не обмислят военна намеса в Ирак

Рейтинг:
0 0
Това заяви президентът на страната Барак Обама

Ситуацията в Ирак остава напрегната. Ислямистките екстремисти, които превзеха няколко града, продължават настъплението си към столицата Багдад. Американският президент Барак Обама на свой ред заяви, че ще му трябват няколко дни, за да реши какви действия да предприеме във връзка с кризата в Ирак.

В изказване от Белия дом, Барак Обама подчерта, че на този етап Съединените щати не обмислят военна намеса в Ирак. "Ние няма да изпращаме американски войници в Ирак. Аз обаче поисках от екипа ми за национална сигурност да подготвят предложения как може да помогнем на иракските сили за сигурност. Искам да бъда ясен: това не е военно предизвикателство. През последното десетилетие американските военни направиха невероятни саможертви, за да дадат на иракчаните възможност да вземат бъдещето си в своите ръце. За съжаление, лидерите на Ирак така и не успяха да преодолеят различията помежду си", заяви Обама.

В същото време ситуацията в Ирак буди много притеснения. Екстремистите от групировката "Ислямска държава в Ирак и Леванта" контролират Мосул и Тикрит, а кюрдски бойци превзеха Киркук. Ислямистите са все по-близо до Багдад, а шиитски духовници призоваха хората да се въоръжат и да започнат да се сражават срещу бунтовниците.

В същото време стана ясно, че десетки хора са загинали при обстрел от иракски военни хеликоптери срещу ислямистки бойци, укриващи се в две джамии в централната част на страната. Много експерти смятат, че изход от кризата може да бъде намерен само по един начин - разделянето на Ирак на три зони, контролирани съответно от шиити, сунити и кюрди.

Жена оцеля с нож в черепа (ВИДЕО 18+)
Млада жена оцеля със забит кухненски нож в главата. Въпреки че острието е навлязло на няколко...
Икономисти: Балансиран бюджет за 2015
Част от служебните министри се готвят да вземат участие в новия кабинет. Това смятат икономисти,...
Наоми Кембъл вкарва модата в борбата с ебола
Наоми Кембъл се включва е борбата с ебола. Супермоделът ще организира две благотворителни ревюта в...
Хазяин изгони наемателка в 9-тия месец с 4 деца
Хазяин изгони бременна в деветия месец наемателка, без да прояви никаква милост към нея. Пенка...
Реформите са по-важни от личностите в новото правителство
Когато исканите от нас реформи бъдат приети и подписани от ГЕРБ и евентуална трета партия, с която...